Pečena zobena kaša s mandarinama i začinima
PT45M Min
sastojci
- 200 g zobenih pahuljica
- 300 ml mlijeka
- 2 jaja
- 50 g meda
- 1 žličica cimeta u prahu
- 0.5 žličice muškatnog oraščića
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 prstohvat soli
- 2 mandarine, oguljene i razdvojene na kriške
- 1 žlica kokosova ulja
- 20 g badema (nasjeckanih)
- 20 g sjemenki (bučine ili suncokretove)
- zvjezdasti anis, za dekoraciju (po želji)
- svježa metvica, za dekoraciju
Način pripreme
Pećnicu zagrijte na 180 °C. Namastite manji kalup za pečenje (otprilike 20 x 20 cm) kokosovim uljem.
U velikoj zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, prašak za pecivo, cimet, muškatni oraščić i prstohvat soli.
U drugoj zdjeli umutite jaja, dodajte mlijeko i med te sve dobro promiješajte.
Smjesu s mokrim sastojcima ulijte u zdjelu sa suhim sastojcima i lagano promiješajte dok se sve ne sjedini.
Dodajte kriške mandarina, nasjeckane bademe i bučine ili suncokretove sjemenke. Sve lagano umiješajte u smjesu.
Smjesu prebacite u pripremljeni kalup za pečenje i poravnajte površinu. Ako želite, na vrh možete dodati nekoliko cijelih kriški mandarina kao dekoraciju.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30 - 35 minuta, dok zobena kaša ne postane zlatno smeđa i učvrsti se.
Izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi. Dekorirajte svježim listićima metvice i dodajte, ako želite, zvjezdasti anis za aromu.
Poslužite toplo, uz dodatni preljev od meda ili malo jogurta sa strane.