sastojci

  • 8 okruglih peciva
  • 200-250 g dimljenog lososa
  • 40 g baby lisnate salate
  • 8 jaja
  • sol, šareni papar
  • 15 ml alkoholnog octa
  • 0.5 vezice vlasca

Umak holandez:

  • 2 žumanjka
  • 50 ml bijelog vina
  • sok ½ limuna
  • 100 g ghee maslaca
  • sol, bijeli papar

Način pripreme

01

Za umak holandez na pari pjenasto mutite žumanjke, vino, sol i bijeli papar (po želji). Kad dosegne 80 °C, maknite s pare, dalje miješajte dodajući pročišćen maslac, najprije kap po kap, zatim u tankom mlazu, dok ne dobijete gust umak. Na kraju dodajte nekoliko kapi limunova soka.

02

Okruglo pecivo vodoravno prerežite i lagano zapecite. Na pecivo stavite nekoliko listića salate i 2 – 3 ploške lososa. Jaje razbijte jedno po jedno u zdjelicu, pazite da ne pukne žumanjak. Vodu zagrijte gotovo do vrenja, dodajte malo soli i bijelog octa, promiješajte vodu žlicom da se u njoj pojavi vrtlog pa u sredinu spustite jaje. Smanjite vatru, poširajte 2 – 3 minute (kuhajte ispod temperature vrenja).

03

Na losos stavite poširano jaje, prelijte umakom holandez, pospite nasjeckanim vlascem,začinite s malo šarenog papra iz mlinca i poslužite.

Ne zaboravite ocijediti poširano jaje, a umjesto ručnika dobro će poslužiti i kriška starog kruha.

podijeli

Proizvodi iz recepta

jaja-m-razred-10-kom-vital.jpg
Jaja
alkoholni-ocat-1l-s-budget.jpg
Alkoholni ocat