sastojci
- 8 okruglih peciva
- 200-250 g dimljenog lososa
- 40 g baby lisnate salate
- 8 jaja
- sol, šareni papar
- 15 ml alkoholnog octa
- 0.5 vezice vlasca
Umak holandez:
- 2 žumanjka
- 50 ml bijelog vina
- sok ½ limuna
- 100 g ghee maslaca
- sol, bijeli papar
Način pripreme
Za umak holandez na pari pjenasto mutite žumanjke, vino, sol i bijeli papar (po želji). Kad dosegne 80 °C, maknite s pare, dalje miješajte dodajući pročišćen maslac, najprije kap po kap, zatim u tankom mlazu, dok ne dobijete gust umak. Na kraju dodajte nekoliko kapi limunova soka.
Okruglo pecivo vodoravno prerežite i lagano zapecite. Na pecivo stavite nekoliko listića salate i 2 – 3 ploške lososa. Jaje razbijte jedno po jedno u zdjelicu, pazite da ne pukne žumanjak. Vodu zagrijte gotovo do vrenja, dodajte malo soli i bijelog octa, promiješajte vodu žlicom da se u njoj pojavi vrtlog pa u sredinu spustite jaje. Smanjite vatru, poširajte 2 – 3 minute (kuhajte ispod temperature vrenja).
Na losos stavite poširano jaje, prelijte umakom holandez, pospite nasjeckanim vlascem,začinite s malo šarenog papra iz mlinca i poslužite.
Ne zaboravite ocijediti poširano jaje, a umjesto ručnika dobro će poslužiti i kriška starog kruha.