sastojci
- 400 g krumpira (otprilike 2 krumpira srednje veličine)
- 30 g parmezana, naribanog
- 2 žlice višenamjenskog brašna (oko 20 g)
- 2 velika jaja
- 50 g mladog luka, nasitno nasjeckanog
- sol po ukusu
- crni papar po ukusu
- 2 žlice maslinova ulja (oko 30 ml)
Način pripreme
Ogulite krumpire i naribajte ih na ribežu. Stavite naribane krumpire u čistu kuhinjsku krpu i sve dobro posušite.
U velikoj zdjeli pomiješajte naribane krumpire, naribani parmezan, brašno, nasjeckani mladi luk (ostavite malo za ukras), sol i crni papar. Dobro promiješajte.
Zagrijte pećnicu na 200 °C. U velikoj tavi neprianjajućeg dna zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Podijelite smjesu od krumpira na dva jednaka dijela i stavite ih u tavu. Pomoću lopatice pritisnite i oblikujte svaki dio u gnijezdo s udubinom u sredini za jaje. Pecite 5 - 7 minuta dok donja površina ne postane zlatno smeđa i hrskava.
Pažljivo razbijte po jedno jaje u udubinu svakog gnijezda od krumpira. Premjestite tavu u zagrijanu pećnicu i pecite 10 - 12 minuta ili dok bjelanjci ne budu pečeni, a žumanjci bi trebali ostati u tekućem stanju.
Izvadite tavu iz pećnice i ukrasite gnijezda preostalim nasjeckanim mladim lukom. Poslužite odmah.