Svinjska rebra u bbq umaku s crvenim grahom
sastojci
- 1.5 kg TANN svinjskih rebara
- 20 g S-BUDGET soli
- 10 g SPAR svježe mljevenog crnog papra
- 10 g SPAR češnjak u prahu
- 10 g SPAR dimljene paprike
- 5 g SPAR čilija u prahu
- 30 ml DESPAR maslinova ulja
Za barbeque umak
- 200 ml SPAR ketchupa
- 50 ml DESPAR jabučnog octa
- 50 ml DESPAR umaka od soje
- 40 g DESPAR smeđeg šećera
- 20 g SPAR Vrtovi Hrvatske meda (cvjetni)
- 10 g S-BUDGET senfa
- 5 g SPAR dimljene paprike
- 5 g SPAR češnjak u prahu
- 2 g SPAR kajenskog papra
- 20 ml Worcestershire umaka
Za crveni grah
- 400 g ocijeđenog S-BUDGET crvenog graha
- 1 glavica Vrtovi Hrvatske luka
- 2 češnja Natur*pur češnjaka
- 30 ml DESPAR maslinova ulja
- 100 ml DESPAR pasirane rajčice
- 100 ml SPAR mesnog temeljca
- 5 g SPAR dimljene paprike
- 10 g S-BUDGET soli
- 5 g SPAR svježe mljevenog crnog papra
Način pripreme
Sastojci
Rebra očistite i posušite papirnatim ručnicima. Natrljajte ih mješavinom soli, papra, dimljene paprike, čilija i češnjaka u prahu te maslinova ulja. Zamotajte ih u foliju i ostavite da se mariniraju barem 2 sata (ili preko noći za jači okus).
U manjem loncu pomiješajte ketchup, jabučni ocat, umak od soje, smeđi šećer, med, senf, dimljenu papriku, češnjak u prahu, kajenski papar i worcestershire umak.
Kuhajte na srednje jakoj vatri 10 minuta, uz povremeno miješanje, dok se umak ne zgusne, a potom maknite umak s vatre i ostavite sa strane.
Zagrijte roštilj na 140 °C. Zamotajte rebra u aluminijsku foliju i pecite ih 2 sata s poklopcem. Uklonite foliju s rebara, premažite ih barbeque umakom i pecite na 200 °C još 30 minuta, premazujući ih i okrećući svakih 10 minuta dok ne dobiju sjajnu i ljepljivu koricu.
Za crveni grah
U tavi zagrijte maslinovo ulje pa pržite luk i češnjak dok ne omekšaju. Umiješajte crveni grah, pasiranu rajčicu, temeljac, dimljenu papriku, sol i papar.
Kuhajte na laganoj vatri 20 minuta dok umak ne postane gust i aromatičan. Rebra narežite na komade i poslužite uz grah.