sastojci
Tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- 20 g svježeg kvasca
- 125 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- 150 g maslaca
- 250 ml mlijeka
- 1 prstohvat soli
- Ribana korica limuna
- 100 g maslaca za premazivanje
Nadjev:
- 600 g jabuka
- 2 vanilin šećera
- 15 g cimeta u prahu
- 50 g maslaca
- 50 g šećera u prahu za posipanje
Način pripreme
U malo mlakog mlijeka namrvite svježi kvasac, dodajte žličicu šećera i malo brašna, ostavite na toplom desetak minuta.
Brašnu dodajte kvasac, preostali šećer, vanilin šećer, jaje, prstohvat soli, otopljeni maslac i ribanu koricu limuna, mijesite polako tijesto dodajući preostalo mlijeko. Tijesto pokrijte čistim ubrusom i ostavite na toplom da se diže.
U međuvremenu pripremite nadjev. Jabuke ogulite i sitno naribajte. Kratko na maslacu propirjajte jabuke uz dodatak vanilin šećera i cimeta.
Uzdignuto tijesto premijesite, razvaljajte na debljinu 1 cm, premažite nadjevom od jabuka, zarolajte, razrežite na osam dijelova (kao na slici), a po želji može i više.
Stavite rolice okomito u maslacem namazan okrugli kalup i ostavite da se dižu desetak minuta.
Premažite rolice otopljenim maslacem, pecite na 170 °C 40 - 50 minuta. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.