Vijenac s jabukama

Ukupno trajanje
75
Min
min

sastojci

Tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 20 g svježeg kvasca
  • 125 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje
  • 150 g maslaca
  • 250 ml mlijeka
  • 1 prstohvat soli
  • Ribana korica limuna
  • 100 g maslaca za premazivanje

Nadjev:

  • 600 g jabuka
  • 2 vanilin šećera
  • 15 g cimeta u prahu
  • 50 g maslaca
  • 50 g šećera u prahu za posipanje

Način pripreme

01

U malo mlakog mlijeka namrvite svježi kvasac, dodajte žličicu šećera i malo brašna, ostavite na toplom desetak minuta.

02

Brašnu dodajte kvasac, preostali šećer, vanilin šećer, jaje, prstohvat soli, otopljeni maslac i ribanu koricu limuna, mijesite polako tijesto dodajući preostalo mlijeko. Tijesto pokrijte čistim ubrusom i ostavite na toplom da se diže.

03

U međuvremenu pripremite nadjev. Jabuke ogulite i sitno naribajte. Kratko na maslacu propirjajte jabuke uz dodatak vanilin šećera i cimeta.

04

Uzdignuto tijesto premijesite, razvaljajte na debljinu 1 cm, premažite nadjevom od jabuka, zarolajte, razrežite na osam dijelova (kao na slici), a po želji može i više.

05

Stavite rolice okomito u maslacem namazan okrugli kalup i ostavite da se dižu desetak minuta.

06

Premažite rolice otopljenim maslacem, pecite na 170 °C 40 - 50 minuta. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

podijeli