sastojci
- 350 g glatkog brašna
- 0.5 svježeg kvasca (20 g)
- oko 100 ml mlijeka
- 80 g šećera
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 1 vanilin šećer
- malo soli
- 80 g maslaca
- 2 žlice ruma
Za nadjev:
- 200 g mljevenog maka
- 150 g šećera + 1 vanilin šećer
- 150 ml mlijeka
- 1 žlica listića badema
- maslac za premazivanje
Način pripreme
Kvasac razmrvite i razmutite u toplom mlijeku pa ostavite da se diže 5 minuta. Brašnu dodajte malo soli, šećer, vanilin šećer, jaje, žumanjak, otopljeni maslac, rum i dignuti kvasac. Umijesite glatko tijesto i ostavite pokriveno na toplom da se diže dok se volumen udvostruči (2 sata).
Za nadjev mak pomiješajte sa šećerom i vanilin šećerom pa prelijte vrelim mlijekom i ostavite da se ohladi.
Dignuto tijesto tanko razvaljajte u obliku širokog pravokutnika.
Premažite nadjevom i savijte u oblik valjka. Prerežite ga po dužini i savijte kao pletenicu. Posudu za pite (Ø 24 cm) premažite maslacem i u nju položite pletenicu u obliku vijenca. Prekrijte i ostavite na toplom da se diže 30 minuta. Potom pospite listićima badema i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 50 minuta.
Pečeni kolač premažite maslacem da omekša koru i ohladite ga.