Vijenac od dizanog tijesta i maka

Ukupno trajanje
70
Min

sastojci

  • 350 g glatkog brašna
  • 0.5 svježeg kvasca (20 g)
  • oko 100 ml mlijeka
  • 80 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 1 vanilin šećer
  • malo soli
  • 80 g maslaca
  • 2 žlice ruma

Za nadjev:

  • 200 g mljevenog maka
  • 150 g šećera + 1 vanilin šećer
  • 150 ml mlijeka
  • 1 žlica listića badema
  • maslac za premazivanje

Način pripreme

01

Kvasac razmrvite i razmutite u toplom mlijeku pa ostavite da se diže 5 minuta. Brašnu dodajte malo soli, šećer, vanilin šećer, jaje, žumanjak, otopljeni maslac, rum i dignuti kvasac. Umijesite glatko tijesto i ostavite pokriveno na toplom da se diže dok se volumen udvostruči (2 sata). 

02

Za nadjev mak pomiješajte sa šećerom i vanilin šećerom pa prelijte vrelim mlijekom i ostavite da se ohladi.

03

Dignuto tijesto tanko razvaljajte u obliku širokog pravokutnika.

04

Premažite nadjevom i savijte u oblik valjka. Prerežite ga po dužini i savijte kao pletenicu. Posudu za pite (Ø 24 cm) premažite maslacem i u nju položite pletenicu u obliku vijenca. Prekrijte i ostavite na toplom da se diže 30 minuta. Potom pospite listićima badema i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 50 minuta. 

05

Pečeni kolač premažite maslacem da omekša koru i ohladite ga.

podijeli

Proizvodi iz recepta