Homemade vegan avocado brownie dessert, sweet healthy alternative vegetarian food dessert with avocado and kerob, on white kitchen table copy space
Copyright (c) 2024 Rimma Bondarenko/Shutterstock. No use without permission.

Veganski brownie s avokadom

sastojci

  • 1 zreli avokado (oko 150 g)
  • 200 g tamne čokolade (70% kakaa)
  • 100 ml kokosova ulja
  • 200 g šećera ili agavinog sirupa
  • 100 g brašna
  • 50 g praha kakaa
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 prstohvat soli
  • 2 žličice vanilin šećera ili ekstrakta vanilije
  • 100 ml biljnog mlijeka (npr. bademovo, zobeno ili sojino)
  • 50 g orašastih plodova (po želji)

Način pripreme

01

Zagrijte pećnicu na 180 °C i obložite pravokutni kalup za pečenje papirom za pečenje.

02

Rastopite tamnu čokoladu i kokosovo ulje na pari ili u mikrovalnoj pećnici pa ostavite da se malo ohladi.

03

U blenderu ili multipraktiku izmiksajte očišćeni avokado dok ne postane glatka pasta.

04

U velikoj zdjeli pomiješajte pastu avokada, rastopljenu čokoladu i kokosovo ulje. Dodajte šećer ili agavin sirup, vanilin šećer ili ekstrakt vanilije i biljno mlijeko te dobro promiješajte dok se sve ne sjedini.

05

U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo i prstohvat soli. Zatim ove suhe sastojke polako dodajte u smjesu s avokadom, miješajući dok ne dobijete glatku smjesu.

06

Ako želite, u smjesu dodajte nasjeckane orašaste plodove i lagano promiješajte.

07

Smjesu izlijte u pripremljeni kalup i poravnajte površinu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 - 30 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne bude čista kad je izvadite.

08

Kad pečeni brownie izvadite iz pećnice, ostavite da se potpuno ohladi prije rezanja i posluživanja.

podijeli