sastojci
- 1 zreli avokado (oko 150 g)
- 200 g tamne čokolade (70% kakaa)
- 100 ml kokosova ulja
- 200 g šećera ili agavinog sirupa
- 100 g brašna
- 50 g praha kakaa
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 prstohvat soli
- 2 žličice vanilin šećera ili ekstrakta vanilije
- 100 ml biljnog mlijeka (npr. bademovo, zobeno ili sojino)
- 50 g orašastih plodova (po želji)
Način pripreme
Zagrijte pećnicu na 180 °C i obložite pravokutni kalup za pečenje papirom za pečenje.
Rastopite tamnu čokoladu i kokosovo ulje na pari ili u mikrovalnoj pećnici pa ostavite da se malo ohladi.
U blenderu ili multipraktiku izmiksajte očišćeni avokado dok ne postane glatka pasta.
U velikoj zdjeli pomiješajte pastu avokada, rastopljenu čokoladu i kokosovo ulje. Dodajte šećer ili agavin sirup, vanilin šećer ili ekstrakt vanilije i biljno mlijeko te dobro promiješajte dok se sve ne sjedini.
U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo i prstohvat soli. Zatim ove suhe sastojke polako dodajte u smjesu s avokadom, miješajući dok ne dobijete glatku smjesu.
Ako želite, u smjesu dodajte nasjeckane orašaste plodove i lagano promiješajte.
Smjesu izlijte u pripremljeni kalup i poravnajte površinu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 - 30 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne bude čista kad je izvadite.
Kad pečeni brownie izvadite iz pećnice, ostavite da se potpuno ohladi prije rezanja i posluživanja.