sastojci
- 165 g maslaca sobne temperature
- 100 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera (10 g)
- 2 limuna, nešpricana (sok i korica)
- 3 jaja
- 100 ml jogurta
- 200 g glatkog brašna
- 1 vrećica praška za pecivo (12 g)
Za glazuru:
- 2 žlice šećera u prahu
- 1 žličica limunovog soka
Za dekoraciju:
- 100 g fondant mase za kolače
Način pripreme
Maslac i šećer mikserom miješajte 3 minute dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte vaniliju, limunov sok i naribanu limunovu koricu te jedno po jedno jaje, miksajući između svakog dodavanja.
Dodajte jogurt i još kratko miješajte. Posebno pomiješajte brašno i prašak za pecivo pa dodajte smjesi od maslaca i jaja i kratko miješajte da se svi sastojci povežu.
Smjesu izlijte u duguljasti kalup koji ste ranije premazali maslacem i posuli brašnom. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na 180 °C oko 40 minuta, odnosno dok kolač ne dobije finu zlatnosmeđu boju.
Kolač malo ohladite, zatim ga izvadite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi. U manjoj zdjelici pomiješajte šećer u prahu i limunov sok pa prelijte po ohlađenom kolaču. Fondant masu tanko razvaljajte i pomoću modlice izrežite cvjetiće i rasporedite ih po kolaču.
Sastojcima za tijesto možete dodati 2 žlice limoncella, likera od limuna