sastojci
Za biskvit:
- 300 g mrkve (naribane)
- 200 g brašna
- 150 g šećera
- 100 ml biljnog ulja
- 3 jaja
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica cimeta
- 0.5 žličice muškatnog oraščića
- 100 g oraha, nasjeckanih
- 1 prstohvat soli
Za kremu:
- 250 g kremastog sira
- 100 g maslaca, omekšanog
- 100 g šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Za dekoraciju:
- 50 g oraha, nasjeckanih
- ukrasne mrkvice marcipana (po želji)
Način pripreme
U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, muškatni oraščić i prstohvat soli. U drugoj zdjeli miksajte jaja i šećer dok smjesa ne postane pjenasta, a potom dodajte ulje i naribanu mrkvu. Mješavinu suhih sastojaka lagano umiješajte u smjesu s jajima. Na kraju dodajte nasjeckane orahe i sve dobro izmiksajte.
Smjesu izlijte u kalup za tortu obložen papirom za pečenje. Pecite 40 - 45 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C. Kad čačkalica umetnuta u sredinu biskvita bude suha kad je izvadite, to je znak da je biskvit pečen, pa ga izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi.
Pripremite kremu. U zdjeli miksajte kremasti sir, omekšani maslac, šećer u prahu i ekstrakt vanilije dok smjesa ne postane glatka. Dobivenom kremom premažite ohlađenu tortu, zatim je pospite nasjeckanim orasima i ukrasite marcipanskim mrkvicama ako želite.
Poslužite ohlađenu tortu i uživajte u bogatom okusu mrkve i kremastog sira.