Tradicionalni kolač od mlaćenice s malinama i čokoladnom glazurom

sastojci

Za kolač:

  • 250 g brašna
  • 200 g šećera
  • 2 jaja
  • 120 ml biljnog ulja
  • 240 ml mlaćenice
  • 1 žličica vanilin šećera
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 0.5 žličice sode bikarbone
  • 0.25 žličice soli
  • 150 g svježih malina

Za čokoladnu glazuru:

  • 200 g tamne čokolade
  • 200 ml slatkog vrhnja

Način pripreme

01

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Namastite i pobrašnite kalup za pečenje veličine otprilike 23 x 33 cm. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U drugoj zdjeli miksajte jaja, biljno ulje, mlaćenicu i vanilin šećer dok smjesa ne postane glatka.

02

Mokre sastojke dodajte u zdjelu sa suhim sastojcima i miješajte dok se sve dobro ne sjedini. Maline grubo zgnječite vilicom i pažljivo umiješajte u smjesu. Izlijte smjesu u pripremljeni kalup i ravnomjerno rasporedite.

03

Pecite 25 - 30 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne bude čista kad je izvadite. Ostavite kolač da se potpuno ohladi prije dodavanja glazure.

04

Pripremite glazuru. U loncu na srednje jakoj vatri zagrijte slatko vrhnje, a kad počne lagano kuhati (nemojte dopustiti da prokuha), maknite lonac s vatre i dodajte usitnjenu tamnu čokoladu. Miješajte dok se čokolada ne rastopi i smjesa postane glatka i homogena. Ostavite da se malo ohladi kako bi se zgusnula, ali pazite da ostane dovoljno tekuća za premazivanje kolača.

05

Prelijte ohlađeni kolač čokoladnom glazurom i ravnomjerno je rasporedite. Ostavite da se glazura stvrdne prije rezanja kolača.

podijeli