sastojci
Za kolač:
- 250 g brašna
- 200 g šećera
- 2 jaja
- 120 ml biljnog ulja
- 240 ml mlaćenice
- 1 žličica vanilin šećera
- 1 žličica praška za pecivo
- 0.5 žličice sode bikarbone
- 0.25 žličice soli
- 150 g svježih malina
Za čokoladnu glazuru:
- 200 g tamne čokolade
- 200 ml slatkog vrhnja
Način pripreme
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Namastite i pobrašnite kalup za pečenje veličine otprilike 23 x 33 cm. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U drugoj zdjeli miksajte jaja, biljno ulje, mlaćenicu i vanilin šećer dok smjesa ne postane glatka.
Mokre sastojke dodajte u zdjelu sa suhim sastojcima i miješajte dok se sve dobro ne sjedini. Maline grubo zgnječite vilicom i pažljivo umiješajte u smjesu. Izlijte smjesu u pripremljeni kalup i ravnomjerno rasporedite.
Pecite 25 - 30 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne bude čista kad je izvadite. Ostavite kolač da se potpuno ohladi prije dodavanja glazure.
Pripremite glazuru. U loncu na srednje jakoj vatri zagrijte slatko vrhnje, a kad počne lagano kuhati (nemojte dopustiti da prokuha), maknite lonac s vatre i dodajte usitnjenu tamnu čokoladu. Miješajte dok se čokolada ne rastopi i smjesa postane glatka i homogena. Ostavite da se malo ohladi kako bi se zgusnula, ali pazite da ostane dovoljno tekuća za premazivanje kolača.
Prelijte ohlađeni kolač čokoladnom glazurom i ravnomjerno je rasporedite. Ostavite da se glazura stvrdne prije rezanja kolača.