sastojci
- 250 g lisnatog tijesta
- 1 jaje
Krema:
- 500 ml mlijeka
- 10 g bourbon vanilin šećera
- 100 g šećera
- 4 žumanjka
- 50 g gustina
- 1 žlica maslaca sobne temperature
Nadjev:
- 250 g malina
- 250 g očišćenih višanja
Način pripreme
Lisnato tijesto tanko razvaljajte i izrežite 6 krugova promjera 8 cm. Vilicom na nekoliko mjesta izbodite tijesto kako se tijekom pečenja ne bi napuhnulo. Umutite jaje i pomoću kuhinjskog kista namažite rubove tijesta.
Od preostalog tijesta izrežite 6 tankih trakica i rasporedite ih na svaki krug tako da ih zalijepite na namazani dio pa i njih premažite jajetom. Složite tijesto u lim obložen papirom za pečenje i stavite u zagrijanu pećnicu.
Pecite 20 minuta na 200 °C, zatim izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Za to vrijeme skuhajte kremu. U posudu debljeg dna ulijte mlijeko i zagrijavajte do vrenja.
U drugoj posudi miksajte žumanjke i šećer dok smjesa ne posvijetli, dodajte gustin i bourbon vanilin šećer, još kratko miksajte, a zatim pažljivo dodajte malo vrućeg mlijeka i kratko promiješajte. Smjesu od žumanjaka ulijte u posudu s preostalim mlijekom i uz neprestano miješanje kuhajte 2 – 3 minute, odnosno dok se krema ne zgusne.
Maknite kremu s vatre, dodajte maslac, promiješajte, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se hladi. Ohlađenu kremu stavite u slastičarsku vrećicu i rasporedite na ohlađeno lisnato tijesto te nadjenite malinama i višnjama.
Kremu možete aromatizirati s 2 žlice amaretto likera.