sastojci
Biskivt:
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 250 g brašna
- 1 prstohvat soli
- 100 ml svježe cijeđenog soka mandarine
- 50 ml ulja
- Ribana korica bio mandarine
Parfe krema od mandarina:
- 600 ml soka od mandarine(cca 1kg mandarina)
- Ribana korica 1 bio mandarine
- 200 ml vode
- 200 g šećera
- sok limuna
- 1 l vrhnja za šlag
- 20 g želatine u listićima
Izvana:
- 200 ml vrhnja za šlag
- 2-3 bio mandarine
Način pripreme
Odvojite žumanjke i bjelanjke. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i tucite snijeg. Žumanjke miksajte sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte ulje, nastavite miksati dodajući brašno, ribanu koricu i sok mandarine. Na kraju ručno umiješajte snijeg.
Kalup za tortu ( promjera 20 ili 22 cm) premažite maslacem i pospite oštrim brašnom, ulijte biskvit, pecite na 180°c oko 25 minuta, ovisno o pećnici.
Namočite želatinu u ledenu vodu.
Iscijedite mandarine da dobijete 600 ml soka.
Rastopite u vodi šećer, kuhajte miješajući da se sirup zgusne. Dodajte u sirup ocijeđenu želatinu, miješajte i hladite, dodajte sok od limuna, sok i ribanu koricu mandarine, hladite na sobnu temperaturu.
U međuvremenu tucite šlag i spojite sa mandarinom.
Ohlađen biskvit prerežite da dobijete tri lista, stavite prvi u kalup, poškropite sokom od mandarine, premažite kremom, poklopite drugim listom, poškropite premažite preostalom kremom, poklopite, lagano rukom potisnite, ostavite u hladnjak da se krema stegne.
Istucite preostalo vrhnje za šlag. Maknite kalup, premažite tortu izvana šlagom i ukrasite polovicama mandarina i borovim grančicama.