sastojci
Za biskvit:
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 200 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 100 ml mlijeka
- 100 ml biljnog ulja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 prstohvat soli
Za kremu:
- 400 ml vrhnja za šlag
- 200 g kremastog sira
- 100 g šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Za nadjev i dekoraciju:
- 300 g svježih jagoda
Način pripreme
Pećnicu zagrijte na 180 °C i obložite kalup za tortu (promjera 20 cm) papirom za pečenje.
U zdjeli miksajte jaja i šećer dok smjesa ne postane pjenasta. Potom ulijte mlijeko, ulje i ekstrakt vanilije te dobro izmiksajte. U zdjeli pomiješajte prosijano brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli pa sve polako umiješajte u smjesu s jajima.
Izlijte smjesu u pripremljeni kalup i pecite 25 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu biskvita ne bude suha kad je izvadite. Pečeni biskvit ostavite sa strane da se potpuno ohladi.
Pripremite kremu. U zdjeli miksajte vrhnje za šlag dok ne postane čvrsto. Dodajte kremasti sir, šećer u prahu i ekstrakt vanilije te dobro promiješajte.
Ohlađeni biskvit prerežite na dva sloja. Donji sloj premažite dijelom kreme i po njoj rasporedite narezane svježe jagode. Poklopite jagode drugim slojem biskvita pa premažite cijelu tortu preostalom kremom.
Ukrasite tortu cijelim jagodama i ostavite da se stisne u hladnjaku najmanje 2 sata prije posluživanja.