Homemade chocolate based pastries / Chocolate Cherry Cake / For lovers of dark and bitter moist cake
Copyright (c) 2018 YSK1/Shutterstock. No use without permission.

Torta s čokoladom i višnjama

sastojci

Za biskvit:

  • 350 g smeđeg šećera
  • 210 g pirova brašna
  • 85 g kakaa u prahu
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica soli
  • 2 velika jaja
  • 240 ml mlijeka
  • 120 ml maslinova ulja
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 240 ml kipuće vode

Za kremu:

  • 3 dl slatkog vrhnja
  • 300 g tamne čokolade

Za preljev od višanja:

  • 200 g zamrznutih višanja
  • 2 žlice šećera
  • 1 žlica gustina

Za posipanje:

  • 20 g kakaa u prahu

Način pripreme

01

U zdjeli pomiješajte šećer, brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.

02

Dodajte u zdjelu jaja, mlijeko, maslinovo ulje i ekstrakt vanilije. Miksajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu, 2 - 3 minute.

03

Zakuhajte vodu pa je u tankom mlazu dolijevajte u smjesu dok miksate ručnim mikserom laganom brzinom. Smjesa je dostatna za dva biskvita u većem kalupu za torte (promjera 26 cm) ili tri biskvita u manjem kalupu (promjera 18 - 20 cm).

04

Izvažite smjesu pa je podijelite na tri jednaka dijela ako koristite manje kalupe.

05

Obložite kalupe papirom za pečenje pa ulijte smjesu unutra.

06

Pecite u pećnici zagrijanoj na 175 °C pola sata ili dok čačkalica koju ubodete u biskvit ne bude bez tekuće smjese kad je izvadite. Tijesto mora biti vlažno pa će uvijek biti nešto malo čokolade na čačkalici.

07

Kad ispečete sve biskvite, ostavite ih da se ohlade pa ih potom izvadite iz kalupa, umotajte u prozirnu foliju i stavite ih barem 2 sata u zamrzivač da biste ih poslije lakše premazali kremom.

08

Pripremite kremu. Vrhnje zagrijte pa u njemu rastopite čokoladu i ostavite da se ohladi. Ako želite laganiju kremu, ostavite ovu smjesu da se hladi preko noći pa je ujutro izmiksajte. Ako želite da bude gusta i čokoladna, namažite kremu po torti bez miksanja.

09

Višnje stavite u manji lonac pa ih kuhajte sa šećerom dok se ne odmrznu. Potom im dodajte žlicu gustina i promiješajte.

10

Na biskvit rasporedite kremu pa višnje i po njima opet biskvit pa ponovite postupak.

11

Na kraju kremom premažite cijelu tortu i pospite je kakaom u prahu uz pomoć manjeg sita ili cijedila.

podijeli