sastojci
- 200 ml jogurta
- 2 jaja
- 150 g šećera
- 150 g glatkog brašna
- 150 g oštrog brašna
- 150 g maslaca
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- naribana korica limuna
- 80 g borovnica za glazuru
- 80 g borovnica za ukras
- 60 g šećera
- 200 g bijele čokolade
- listići mente
Način pripreme
Jaja, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli pjenasto miksajte pet minuta pa dodajte jogurt i otopljeni maslac. Lagano još miksajte pa dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo.
Kalup promjera 20 cm premažite maslacem, pospite krušnim mrvicama, uljite tijesto i pecite ga na 170 °C oko 40 minuta.
Za preljev karamelizirajte šećer, dodajte 50 ml vode, a kad prokuha, dodajte i 80 g borovnica. Kad prokuha još jednom, maknite s vatre pa usitnite štapnim mikserom.
Čokoladu rastopite na parnoj kupelji, dodajte joj borovnice pa postupno hladite miješajući. Kada se ohladi na 28 - 30 °C, polagano prelijte preko torte. Ostavite 2 - 3 sata u hladnjaku da se stegne, a potom ukrasite borovnicama i listićima mente.