sastojci
Biskvit
- 6 jaja
- 120 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 40 g maslaca
- 50 ml mlijeka
Krema
- 500 ml mlijeka
- 40 g šećera
- 40 g škrobnog brašna
- 1-2 žličice ekstrakta vanilije
- 100 g bijele čokolade
- 120 g maslaca
Čokoladna glazura
- 100 g čokolade
- 40 g maslaca
Način pripreme
Bjelanjke odvojite od žumanjaka i istucite u snijeg.
Žumanjke i šećer pjenasto umutite, dodajte vanilin šećer, otopljeni maslac i mlijeko.
Na kraju lagano, naizmjence, umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i snijeg od bjelanjaka.
Smjesu izlijte u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje.
Pecite oko 35 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C.
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi, a zatim ga narežite na kocke.
Škrobno brašno, šećer, malo mlijeka i ekstrakt vanilije dobro izmiješajte.
Preostalo mlijeko zagrijte do vrenja i dodajte mu, miješajući, pripremljenu smjesu. Zagrijavajte i nastavite miješati, a kad zavri, neka kuha nekoliko minuta pa maknite s vatre.
Umiješajte nasjeckanu čokoladu, listiće maslaca i miješajte da se otope. Dobivenu kremu prelijte preko biskvita, lagano promiješajte i smjesu izlijte u duguljast kalup za kruh (30×10 cm) obložen masnim papirom.
Površinu poravnajte, prekrijte plastičnom folijom i ohladite prvo na sobnoj temperaturi, a zatim u hladnjaku nekoliko sati.
Ohlađeni kolač izvadite iz kalupa i prelijte čokoladnom glazurom.
Ovu tortu držite u hladnjaku do posluživanja.