Torta od vanilije i čokolade

sastojci

Biskvit

  • 6 jaja
  • 120 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 40 g maslaca
  • 50 ml mlijeka

Krema

  • 500 ml mlijeka
  • 40 g šećera
  • 40 g škrobnog brašna
  • 1-2 žličice ekstrakta vanilije
  • 100 g bijele čokolade
  • 120 g maslaca

Čokoladna glazura

  • 100 g čokolade
  • 40 g maslaca

Način pripreme

01

Bjelanjke odvojite od žumanjaka i istucite u snijeg. 

02

Žumanjke i šećer pjenasto umutite, dodajte vanilin šećer, otopljeni maslac i mlijeko.

03

Na kraju lagano, naizmjence, umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i snijeg od bjelanjaka.

04

Smjesu izlijte u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje.

05

Pecite oko 35 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C.

06

Pečeni biskvit ostavite da se ohladi, a zatim ga narežite na kocke.

07

Škrobno brašno, šećer, malo mlijeka i ekstrakt vanilije dobro izmiješajte.

08

Preostalo mlijeko zagrijte do vrenja i dodajte mu, miješajući, pripremljenu smjesu. Zagrijavajte i nastavite miješati, a kad zavri, neka kuha nekoliko minuta pa maknite s vatre. 

09

Umiješajte nasjeckanu čokoladu, listiće maslaca i miješajte da se otope. Dobivenu kremu prelijte preko biskvita, lagano promiješajte i smjesu izlijte u duguljast kalup za kruh (30×10 cm) obložen masnim papirom. 

10

Površinu poravnajte, prekrijte plastičnom folijom i ohladite prvo na sobnoj temperaturi, a zatim u hladnjaku nekoliko sati.

11

Ohlađeni kolač izvadite iz kalupa i prelijte čokoladnom glazurom.

Ovu tortu držite u hladnjaku do posluživanja.

podijeli

Proizvodi iz recepta