Cottage cheese casserole with cherry sauce on a plate on a gray background
Copyright (c) 2020 teleginatania/Shutterstock. No use without permission.

Torta od svježeg sira s višnjama

Ukupno trajanje
120
Min
min

sastojci

Tijesto:

  • 170 g brašna
  • 0.5 žličice praška za pecivo
  • 70 g maslaca
  • 70 g šećera
  • 1 jaje

Krema:

  • 3 jaja
  • 150 g šećera
  • 500 g svježeg sira
  • 40 g gustina
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 100 ml suncokretova ulja
  • 200 ml mlijeka

Preljeva:

  • 200 g višanja
  • 150 ml vode
  • 55 g šećera
  • 1 žličica gustina
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žlica ocijeđenog soka limuna

Način pripreme

01

Dno kalupa za tortu promjera 20 cm obložite papirom za pečenje. Od brašna, praška za pecivo, šećera, maslaca (narezanog na kockice) i jaja umijesite tijesto. Pripremljenim tijestom obložite dno kalupa i utisnite ga uz rub kalupa. Stavite u hladnjak da se hladi dok pripremate kremu.

02

Jaja i šećer mikserom mutite 5 minuta, dodajte sir, gustin, ekstrakt vanilije i na kraju mlijeko i suncokretovo ulje. Kremu nanesite na ohlađeno tijesto i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite na 180 °C oko 60 minuta. Pečenu tortu ostavite da se hladi u isključenoj otvorenoj pećnici 30 minuta.

03

Lagano nožem prođite uz rub kalupa da se torta ne bi zalijepila za stranice kalupa. Stavite je u hladnjak na minimalno sat vremena. Za to vrijeme pripremite preljev s višnjama.

04

U posudu stavite višnje bez koštica, dodajte šećer pomiješan s gustinom, promiješajte, prelijte vodom i limunovim sokom i stavite kuhati. Na laganoj vatri uz stalno miješanje kuhajte dok se preljev malo ne zgusne. Potom ga maknite s vatre, dodajte ekstrakt vanilije, promiješajte i ostavite da se hladi.

05

Ohlađenu tortu izvadite iz kalupa, stavite na tanjur za posluživanje i prelijte preljevom s višnjama.

podijeli