sastojci
Sastojci za biskvit
- 500 g mrkve
- 4 jaja
- 250 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 250 g omekšanog maslaca
- 250 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 100 g nasjeckanih oraha
- 150 g sušenih marelica
- 5 g mljevenog cimeta
Sastojci za kremu
- 100 g omekšanog maslaca
- 200 g ABC kremastoga sira
- 100 g šećera u prahu
- 100 ml vrhnja za šlag
- 100 g sitno nasjeckanih oraha, za posipanje
Način pripreme
Mrkvu sitno naribajte, a orahe i marelice sitno nasjeckajte.
Jaja, šećer i vanilin šećer miksajte 10 minuta da dobijete pjenastu smjesu. Dodajte omekšani maslac i nastavite miksati. Zatim dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i cimetom, a potom i nasjeckane orahe te marelice pa pomiješajte sa smjesom od jaja i šećera. Dobiveno tijesto podijelite na tri dijela pa ispecite tri kore u maslacem namazanom i mrvicama posutom kalupu. Pecite 25 - 30 minuta na 180 °C.
Za kremu pjenasto umutite maslac i šećer u prahu pa dodajte sir, a na kraju gumenom lopaticom umiješajte tučeno slatko vrhnje.
Ohlađenu koru premažite trećinom kreme, poklopite drugom korom i lagano je rukom potisnite pa i nju premažite kremom. Kada stavite zadnju koru, premažite cijelu tortu kremom, pospite orasima i stavite u hladnjak da se stegne.
Pjenasto umućena jaja i šećer tajna su rahlog i sočnog biskvita.