Torta od griza s preljevom od sibirskih borovnica

Ukupno trajanje
70
Min

sastojci

  • 250 g sibirskih borovnica
  • 70 g šećera
  • 50 g maslaca
  • 200 ml vode
  • 250 ml mlijeka
  • 180 g griza
  • 2 naribane jabuke
  • prstohvat cimeta
  • prstohvat soli
  • 80 g šećera
  • 3 cijela jaja
  • 150 g maslaca
  • sok od pola limuna
  • pola žličice praška za pecivo
  • 1 žličica glatkog brašna

Način pripreme

01

Izmiksajte jaja mikserom (miksajte 5 minuta). Dodajte sve ostale tekuće sastojke te pola količine maslaca i naribane jabuke pa još kratko miksajte. 

02

Sve suhe sastojke promiješajte u posebnoj posudi, stavite ih u tekuće sastojke i promiješajte ručno da dobijete jednoličnu smjesu. Dobivenu smjesu izlijte u okrugli kalup promjera 20 cm koji ste prethodno namastili ostatkom maslaca. Pecite 35 – 40 minuta na 180 °C. 

03

Za pripravu preljeva u posudu stavite vodu, šećer i borovnice pa kuhajte 10 minuta. Potom dodajte maslac i još kratko kuhajte pa maknite s vatre i štapnim mikserom izmiksajte. 

04

Procijedite dobiveni umak pomoću žičanog cjedila. Kad se tijesto ispeče, ostavite ga da odstoji u kalupu 15 minuta. Potom ga izvadite i stavite na tanjur, prelijte umakom od borovnica i ukrasite s nekoliko cijelih borovnica koje ste ostavili.

Ako želite, dio cijelih borovnica možete staviti i u tijesto pa će u presjeku torta izgledati još ljepše.​

podijeli

Proizvodi iz recepta