sastojci
- 250 g sibirskih borovnica
- 70 g šećera
- 50 g maslaca
- 200 ml vode
- 250 ml mlijeka
- 180 g griza
- 2 naribane jabuke
- prstohvat cimeta
- prstohvat soli
- 80 g šećera
- 3 cijela jaja
- 150 g maslaca
- sok od pola limuna
- pola žličice praška za pecivo
- 1 žličica glatkog brašna
Način pripreme
Izmiksajte jaja mikserom (miksajte 5 minuta). Dodajte sve ostale tekuće sastojke te pola količine maslaca i naribane jabuke pa još kratko miksajte.
Sve suhe sastojke promiješajte u posebnoj posudi, stavite ih u tekuće sastojke i promiješajte ručno da dobijete jednoličnu smjesu. Dobivenu smjesu izlijte u okrugli kalup promjera 20 cm koji ste prethodno namastili ostatkom maslaca. Pecite 35 – 40 minuta na 180 °C.
Za pripravu preljeva u posudu stavite vodu, šećer i borovnice pa kuhajte 10 minuta. Potom dodajte maslac i još kratko kuhajte pa maknite s vatre i štapnim mikserom izmiksajte.
Procijedite dobiveni umak pomoću žičanog cjedila. Kad se tijesto ispeče, ostavite ga da odstoji u kalupu 15 minuta. Potom ga izvadite i stavite na tanjur, prelijte umakom od borovnica i ukrasite s nekoliko cijelih borovnica koje ste ostavili.
Ako želite, dio cijelih borovnica možete staviti i u tijesto pa će u presjeku torta izgledati još ljepše.