sastojci
Sastojci za biskvit:
- 5 jaja
- 180 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 200 g brašna
- 50 ml mlijeka
- 50 ml ulja
- 1 prstohvat soli
- krušne mrvice
- maslac za premazivanje
Sastojci za bijelu kremu:
- 200 g bijele čokolade
- 100-150 ml slatkoga vrhnja
Sastojci za tamnu kremu:
- 200 g mliječne čokolade (sa 50 % kakaa)
- 200 g vrhnja za šlag
Sastojci za premazivanje torte izvana:
- 300 ml vrhnja za šlag
- 150 g čokolade za kuhanje
- 50 ml slatkoga vrhnja
- 10 bombona u obliku pisanica, bijele perlice
- mrvice bijele čokolade
Način pripreme
Jaja i šećer pjenasto miksajte 10 minuta. Dodajte naizmjence brašno, mlijeko i ulje te prstohvat soli pa sve miješajući sjedinite.
Kalup premažite maslacem, pospite krušnim mrvicama, ulijte tijesto i pecite 35 - 40 minuta u pećnici na 165 - 170 °C. Kada se ispečeni biskvit ohladi, prerežite ga dva puta da dobijete tri kore.
Bijelu čokoladu natrgajte u vrhnje i otopite na pari. Mliječnu čokoladu otopite na pari, ohladite na sobnu temperaturu pa u nju umiješajte tučeno slatko vrhnje. Zdjelu oblika polukugle obložite prozirnom folijom, ostavite da folija visi preko rubova zdjele. Stavite u zdjelu prvu koru i premažite je bijelom kremom pa na nju položite drugu koru, a nju premažite tamnom kremom. Poklopite trećom korom i rukom je lagano potisnite prema dolje. Prekrijte je prozirnom folijom i stavite u hladnjak da se torta stegne (3 - 4 sata).
Kada se stegne, izvadite tortu iz hladnjaka, maknite foliju i prebacite je na tanjur. Istucite šlag i njime izvana premažite tortu. Otopite čokoladu u vrhnju, stavite u slastičarsku vrećicu, ohladite na 25 °C i špricajte na tortu. Pospite bijelim perlicama i čokoladnim mrvicama pa složite bombone ukrug. Odložite u hladnjak do posluživanja.
Jaja i šećer miksajte 10 minuta - to će dati rahlost biskvitu i bez dodavanja praška za pecivo.