Toffee tart s jabukama i sladoledom od vanilije

Ukupno trajanje
75
Min

sastojci

Tijesto:

  • 300 g oštrog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • Ribana korica limuna

Nadjev:

  • 300 g oraha
  • 150 g šećera
  • 150 ml soka od jabuke
  • 1 kg jabuka
  • sok 2 limuna
  • 5 g cimeta
  • 900 ml sladoleda od vanilije

Način pripreme

01

Od svih navedenih sastojaka zamijesite prhko tijesto, razvaljajte između dva komada prozirne folije na debljinu 3-4 mm, 4 cm veće od kalupa.

02

Prebacite pomoću donje folije u kalup namazan maslacem i posut oštrim brašnom, obložite kalup tijestom, odrežite višak tijesta preko rubova, ispikajte vilicom i odložite u zamrzivač da se zamrzne. U međuvremenu orahe tostirajte, ohladite i sameljite.

03

U širokoj posudi debelog dna karamelizirajte 150 g šećera, karamel zalijte sokom od jabuke, pustite da se karamel otopi, dodajte mljevene orahe.

04

Jabuke ogulite, očistite, narežite na ploške. Svaku plošku okupajte u limunovom soku da ne potamni.

05

Pećnicu zagrijte na 180 °C, pecite tijesto 15 minuta, izvadite iz pećnice, premažite nadjevom od oraha, poslažite ploške jabuka u krug kao na slici, pospite cimetom i vratite u pećnicu još 25-30 minuta.

06

Poslužite sa sladoledom od vanilije.

podijeli