sastojci
Tijesto:
- 300 g oštrog brašna
- 200 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 jaje
- 1 vanilin šećer
- Ribana korica limuna
Nadjev:
- 300 g oraha
- 150 g šećera
- 150 ml soka od jabuke
- 1 kg jabuka
- sok 2 limuna
- 5 g cimeta
- 900 ml sladoleda od vanilije
Način pripreme
Od svih navedenih sastojaka zamijesite prhko tijesto, razvaljajte između dva komada prozirne folije na debljinu 3-4 mm, 4 cm veće od kalupa.
Prebacite pomoću donje folije u kalup namazan maslacem i posut oštrim brašnom, obložite kalup tijestom, odrežite višak tijesta preko rubova, ispikajte vilicom i odložite u zamrzivač da se zamrzne. U međuvremenu orahe tostirajte, ohladite i sameljite.
U širokoj posudi debelog dna karamelizirajte 150 g šećera, karamel zalijte sokom od jabuke, pustite da se karamel otopi, dodajte mljevene orahe.
Jabuke ogulite, očistite, narežite na ploške. Svaku plošku okupajte u limunovom soku da ne potamni.
Pećnicu zagrijte na 180 °C, pecite tijesto 15 minuta, izvadite iz pećnice, premažite nadjevom od oraha, poslažite ploške jabuka u krug kao na slici, pospite cimetom i vratite u pećnicu još 25-30 minuta.
Poslužite sa sladoledom od vanilije.