sastojci
- 100 ml jake crne kave (hladne)
- 2 žlice desertnog vina marsala
- 200 g piškota
- 3 žumanjka
- 70 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 150 ml slatkog vrhnja
- 250 g mascarpone sira
- 2 žlice kakaa u prahu
- 0.25 žličice cimeta
- 250 ml slatkog vrhnja
- 50 g čokolade
Način pripreme
Skuhajte jaku kavu i ostavite da se ohladi.
Žumanjke, vanilin šećer i šećer pjenasto umutite, dodajte kakao, cimet pa stavite na zagrijanu vodenu kupelj. Uz miješanje kuhajte dok ne dobijete gustu, pjenastu kremu.
U 100 ml slatkog vrhnja zagrijanog do vrenja otopite natrganu čokoladu. Preostalo vrhnje istucite u šlag.
Kad se krema ohladi na sobnu temperaturu, umiješajte marsalu, mascarpone i slatko vrhnje istučeno u šlag. Umjesto desertnog vina marsala možete dodati liker od kave ili neki drugi liker.
Na dno čaše žlicom stavite kremu, zatim natrgane piškote koje ste kratko umočili u pripremljenu kavu. Preko njih stavite žlicu šlaga, prelijte čokoladom (sobne temperature) i na kraju dodajte još kreme. Tako pripremljene čaše (6 kom.) ukrasite po želji (kakao, nastrugana čokolada, kandirana višnja…).
Tiramisu držite u hladnjaku nekoliko sati i poslužite hladan.