sastojci
- 10 jaja
- 1 kg sira mascarpone
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 ml kave
- 40 ml amaretta Disaronno
- 400 g piškota
- 20 g kakaa u prahu
- 100 ml mlijeka
- 2 lista želatine
- prstohvat soli
Način pripreme
Na pari pjenasto tucite žumanjke, mlijeko, šećer i vanilin šećer do 82 °C. Maknite s vatre pa dodajte prethodno namočenu i ocijeđenu želatinu. Miješajte da se želatina dobro otopi pa ohladite na sobnu temperaturu. Dobivenu kremu postupno umiješajte u sir mascarpone.
Bjelanjke i prstohvat soli tucite u čvrsti snijeg pa ga gumenom lopaticom rahlo umiješajte u kremu.
Skuhajte kavu (espresso ili nescafe) i dodajte amaretto pa umačite piškote i slažite ih na dno kalupa za tortu. Premažite kremom, zatim slažite piškote kao ogradicu. Stavite namočene piškote na kremu, a po njima tanki sloj kreme, a po njoj opet piškote. Preostalu kremu stavite u slastičarsku vrećicu i špricajte kuglice kreme na piškote. Stavite u hladnjak na 6 sati da se torta dobro stegne. Prije posluživanja maknite kalup i pospite kakaom u prahu.
Da se ne bi stvorile grudice u kremi, žumanjke umiješajte u mascarpone, a ne obrnuto.