sastojci
Sladoled:
- 6 žumanjaka
- 60 g šećera
- 200 ml mlijeka
- 1 mahuna vanilije
- 250 ml vrhnja za šlag
- 300 g čokolade sa 72 % kakaa
Izvana:
- 300 g čokolade sa 72 % kakaa
- 100 ml vrhnja za šlag
- 1 žlica maslinovog ulja
- 80 g lješnjaka
- 18 metalnih polukružnih kalupa (9 većih + 9 manjih)
Način pripreme
Metalne kalupe ohladite.
Prerežite uzdužno mahunu vanilije, dodajte u mlijeko, zakipite, ostavite da se hladi i mlijeko aromatizira.
Za glazuru, zagrijte vrhnje za šlag, dodajte natrganu čokoladu, maknite s vatre, miješajte da se čokolada otopi, umiješajte ulje.
Ulijte glazuru u ohlađene veće kalupe, odložite u zamrzivač na 1-2 minute, izlijte sredinu.
Izvadite mahunu vanilije iz ohlađenog mlijeka.
Tucite na pari žumanjke, šećer i mlijeko do 82 °C, maknite s vatre, podijelite kremu u dva dijela.
U polovicu kreme dodajte natrganu čokoladu, miješajte da se čokolada otopi. Istucite vrhnje za šlag, dodajte polovicu u svaku kremu.
Napunite male kalupe kremom od čokolade, odložite u zamrzivač.
Kremu od vanilije ulijte u kalupe s glazurom, odložite u zamrzivač na 2 minute, izlijte sredinu, ponovite postupak 1-2 puta, koliko je potrebno da dobijete željenu debljinu vanilije.
Kad se vanilija stegnula, dodajte u svaki kalup malo tekuće čokolade, dodajte smrznuti sladoled iz malog kalupa, vratite u zamrzivač.
Lješnjake tostirajte i sitno nasjeckajte.
Izvadite sladoled iz zamrzivača 3 minute prije posluživanja, stavite na tanjur i pospite lješnjacima.
Ako želite razrezati sladoled prije posluživanja, učinite to vrućim nožem.