Tartufo sladoled

sastojci

  • 6 žumanjaka
  • 60 g šećera
  • 200 ml mlijeka
  • 1 mahuna vanilije
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 300 g čokolade sa 72 % kakaa
  • 300 g čokolade sa 72 % kakaa
  • 100 ml vrhnja za šlag
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 80 g lješnjaka
  • 18 metalnih polukružnih kalupa (9 većih + 9 manjih)

Način pripreme

01

Metalne kalupe ohladite.

02

Prerežite uzdužno mahunu vanilije, dodajte u mlijeko, zakipite, ostavite da se hladi i mlijeko aromatizira.

03

Za glazuru, zagrijte vrhnje za šlag, dodajte natrganu čokoladu, maknite s vatre, miješajte da se čokolada otopi, umiješajte ulje.

04

Ulijte glazuru u ohlađene veće kalupe, odložite u zamrzivač na 1-2 minute, izlijte sredinu.

05

Izvadite mahunu vanilije iz ohlađenog mlijeka.

06

Tucite na pari žumanjke, šećer i mlijeko do 82 °C, maknite s vatre, podijelite kremu u dva dijela.

07

U polovicu kreme dodajte natrganu čokoladu, miješajte da se čokolada otopi. Istucite vrhnje za šlag, dodajte polovicu u svaku kremu.

08

Napunite male kalupe kremom od čokolade, odložite u zamrzivač.

09

Kremu od vanilije ulijte u kalupe s glazurom, odložite u zamrzivač na 2 minute, izlijte sredinu, ponovite postupak 1-2 puta, koliko je potrebno da dobijete željenu debljinu vanilije.

10

Kad se vanilija stegnula, dodajte u svaki kalup malo tekuće čokolade, dodajte smrznuti sladoled iz malog kalupa, vratite u zamrzivač.

11

Lješnjake tostirajte i sitno nasjeckajte.

12

Izvadite sladoled iz zamrzivača 3 minute prije posluživanja, stavite na tanjur i pospite lješnjacima.

13

Ako želite razrezati sladoled prije posluživanja, učinite to vrućim nožem.

podijeli

Proizvodi iz recepta