Tart sa šljivama

sastojci

Tijesto:

  • 300 g oštrog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje
  • 0.5 praška za pecivo
  • korica 0.5 limuna
  • 1 prstohvat soli

Krema:

  • 200 g maslaca
  • 160 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 2 jaja
  • 2 žumanjka
  • 240 g mljevenih badema
  • 100 ml svježe cijeđenog narančinog soka
  • 600 g šljiva

Način pripreme

01

Zamijesite tijesto: pomiješajte brašno s praškom za pecivo, dodajte maslac i počnite prstima spajati da dobijete mrvice. Potom dodajte šećer, jaje, ribanu koricu limuna i zamijesite prhko tijesto.

02

Šljive raspolovite i odstranite im koštice. Razvaljajte tijesto između dvaju komada prozirne folije i prebacite ga u maslacem namazan okrugli kalup. Obložite kalup tijestom, izbockajte vilicom i pecite 15 minuta na 180 °C.

03

Dok se tijesto peče, napravite kremu. Pjenasto miksajte maslac, šećer i vanilin šećer, dodajte jaja, nastavite miksati, dodajte žumanjke, miksajte dalje, potom dodajte narančin sok i još malo miksajte. Na kraju umiješajte mljevene bademe.

04

Premažite tijesto kremom, dodajte polovice šljiva kožom okrenute prema dolje, vratite u pećnicu i pecite još 30 minuta.

Kolač pri kraju pečenja možete posuti listićima badema.

podijeli