sastojci
Tijesto:
- 300 g oštrog brašna
- 200 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- 0.5 praška za pecivo
- korica 0.5 limuna
- 1 prstohvat soli
Krema:
- 200 g maslaca
- 160 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 2 jaja
- 2 žumanjka
- 240 g mljevenih badema
- 100 ml svježe cijeđenog narančinog soka
- 600 g šljiva
Način pripreme
Zamijesite tijesto: pomiješajte brašno s praškom za pecivo, dodajte maslac i počnite prstima spajati da dobijete mrvice. Potom dodajte šećer, jaje, ribanu koricu limuna i zamijesite prhko tijesto.
Šljive raspolovite i odstranite im koštice. Razvaljajte tijesto između dvaju komada prozirne folije i prebacite ga u maslacem namazan okrugli kalup. Obložite kalup tijestom, izbockajte vilicom i pecite 15 minuta na 180 °C.
Dok se tijesto peče, napravite kremu. Pjenasto miksajte maslac, šećer i vanilin šećer, dodajte jaja, nastavite miksati, dodajte žumanjke, miksajte dalje, potom dodajte narančin sok i još malo miksajte. Na kraju umiješajte mljevene bademe.
Premažite tijesto kremom, dodajte polovice šljiva kožom okrenute prema dolje, vratite u pećnicu i pecite još 30 minuta.
Kolač pri kraju pečenja možete posuti listićima badema.