sastojci
- 275 g svježeg lisnatog tijesta
- 3 kruške
- 100 g šećera
- 70 g maslaca
- 1 kom zvjezdastog anisa
- 5 g kardamoma
- 1 štapić cimeta
- 50 ml rakije
Način pripreme
Kruške ogulite, prepolovite, odstranite srčiku. Stavite u tavu 40 g maslaca, šećer, anis, kardamom i cimet, zagrijte na jakoj vatri, okrećite tavu dok šećer ne karamelizira. Dodajte kruške, kuhajte 10 – 12 minuta, zalijte rakijom, flambirajte, odložite sa strane.
Raširite svježe lisnato tijesto, rolajte rubove tijesta prema sredini da dobijete krug zadebljanih rubova, preokrenite rub prema dolje. Otopite 30 g maslaca i njime premažite rub tijesta.
Pećnicu zagrijte na 200 °C, pecite samo tijesto 10 minuta. Izvadite tijesto, smanjite temperaturu pećnice na 170 °C.
Poslažite na tijesto kruške u obliku cvijeta, prerezanom stranom prema gore, stavite u sredinu zvjezdasti anis, maknite štapić cimeta, dodajte karamel, vratite u pećnicu još 15 minuta.
Ako niste vješti s flambiranjem, pričekajte da alkohol ispari pa maknite kruške sa strane.