Tart s karameliziranim kruškama

sastojci

  • 275 g svježeg lisnatog tijesta
  • 3 kruške
  • 100 g šećera
  • 70 g maslaca
  • 1 kom zvjezdastog anisa
  • 5 g kardamoma
  • 1 štapić cimeta
  • 50 ml rakije

Način pripreme

01

Kruške ogulite, prepolovite, odstranite srčiku. Stavite u tavu 40 g maslaca, šećer, anis, kardamom i cimet, zagrijte na jakoj vatri, okrećite tavu dok šećer ne karamelizira. Dodajte kruške, kuhajte 10 – 12 minuta, zalijte rakijom, flambirajte, odložite sa strane.

02

Raširite svježe lisnato tijesto, rolajte rubove tijesta prema sredini da dobijete krug zadebljanih rubova, preokrenite rub prema dolje. Otopite 30 g maslaca i njime premažite rub tijesta.

03

Pećnicu zagrijte na 200 °C, pecite samo tijesto 10 minuta. Izvadite tijesto, smanjite temperaturu pećnice na 170 °C.

04

Poslažite na tijesto kruške u obliku cvijeta, prerezanom stranom prema gore, stavite u sredinu zvjezdasti anis, maknite štapić cimeta, dodajte karamel, vratite u pećnicu još 15 minuta.

Ako niste vješti s flambiranjem, pričekajte da alkohol ispari pa maknite kruške sa strane.

podijeli