sastojci
Tijesto:
- 220 g glatkog brašna
- 150 g maslaca
- 50 g šećera u prahu
- 1 žumanjak
- 2 žlice vode
Nadjev:
- 200 g badema
- 200 g šećera
- 0.5 žličice crvene boje za kolače
- 50 ml vode
- 350 ml vrhnja za šlag
- 50 g badema u listićima
Način pripreme
Pomiješajte brašno, maslac i šećer, kad se naprave mrvice dodajte žumanjak i 2 žlice vode pa sjedinite sastojke u glatko tijesto. Zamotajte i stavite u hladnjak na 30 minuta.
Tijesto tanko razvaljajte, obložite njime kalup za pite, na više mjesta ga izbodite vilicom pa preko tijesta stavite papir za pečenje i po njemu rasporedite suhi grah te stavite peći 10 min na 180 °C. Izvadite iz pećnice, uklonite papir s grahom i vratite tijesto u pećnicu na još 10 – 15 minuta, zatim izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi.
Za to vrijeme pripremite nadjev. U veću tavu stavite šećer, boju za kolače, vodu i bademe. Na umjerenoj vatri miješajte dok se šećer ne otopi i smjesa zgusne. Maknite s vatre i nastavite miješati dok se smjesa ne zalijepi potpuno za bademe i obloži ih. Bademe ostavite da se ohlade, zatim ih grubo usitnite. U lonac ulijte vrhnje za šlag i dodajte usitnjene ušećerene bademe. Ako je dio šećera pao s badema, i njega dodajte u lonac. Miješajte oko 20 minuta, odnosno dok se smjesa ne zgusne.
Izlijte nadjev po tijestu, uz rub pospite listićima badema i ostavite da se ohladi i stvrdne.
Tijesto će biti prhkije ako ga kratko mijesite i prije pečenja dobro ohladite