Tart od ušećerenih badema

Ukupno trajanje
90
Min

sastojci

Tijesto:

  • 220 g glatkog brašna
  • 150 g maslaca
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 žumanjak
  • 2 žlice vode

Nadjev:

  • 200 g badema
  • 200 g šećera
  • 0.5 žličice crvene boje za kolače
  • 50 ml vode
  • 350 ml vrhnja za šlag
  • 50 g badema u listićima

Način pripreme

01

Pomiješajte brašno, maslac i šećer, kad se naprave mrvice dodajte žumanjak i 2 žlice vode pa sjedinite sastojke u glatko tijesto. Zamotajte i stavite u hladnjak na 30 minuta.

02

Tijesto tanko razvaljajte, obložite njime kalup za pite, na više mjesta ga izbodite vilicom pa preko tijesta stavite papir za pečenje i po njemu rasporedite suhi grah te stavite peći 10 min na 180 °C. Izvadite iz pećnice, uklonite papir s grahom i vratite tijesto u pećnicu na još 10 – 15 minuta, zatim izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi. 

03

Za to vrijeme pripremite nadjev. U veću tavu stavite šećer, boju za kolače, vodu i bademe. Na umjerenoj vatri miješajte dok se šećer ne otopi i smjesa zgusne. Maknite s vatre i nastavite miješati dok se smjesa ne zalijepi potpuno za bademe i obloži ih. Bademe ostavite da se ohlade, zatim ih grubo usitnite. U lonac ulijte vrhnje za šlag i dodajte usitnjene ušećerene bademe. Ako je dio šećera pao s badema, i njega dodajte u lonac. Miješajte oko 20 minuta, odnosno dok se smjesa ne zgusne.

04

Izlijte nadjev po tijestu, uz rub pospite listićima badema i ostavite da se ohladi i stvrdne.

Tijesto će biti prhkije ako ga kratko mijesite i prije pečenja dobro ohladite

podijeli

Proizvodi iz recepta