sastojci
Za prhko tijesto:
- 125 g oštrog brašna
- 50 g šećera u prahu
- 75 g maslaca
- 1 jaje
- 30 g mljevenih oraha
Krema od limete:
- naribana korica 3 limete
- 160 ml soka od limete
- 200 g šećera
- 3 cijela jaja
- 300 g maslaca
Šaum krema:
- 120 g šećera
- 60 g bjelanjaka
Način pripreme
Ubacite sve sastojke za prhko tijesto u jednu posudu i mikserom dobro izmiksajte. Dobivenu smjesu zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku da odstoji 20 minuta. Nakon 20 minuta tijesto tanko razvaljajte, kalupom izrežite 4 kruga te napunite kalupe. Pecite na 170 °C 12-15 minuta.
Za kremu od limete pomiješajte naribanu koricu i šećer. U posebnu posudu dodajte jaja, sok od limete i smjesu korice i šećera. Sve dobro izmiješajte pjenjačom i stavite kuhati na paru.
Kuhajte dok se smjesa ne počne zgušnjavati. Maknite s pare i procijedite kroz žičano cijedilo. Kada se krema pohladi, dodajte omekšani maslac.
Za šaum u manju posudu stavite bjelanjke i šećer i miješajte pjenjačom 3 - 4 minute dok se šećer ne počne otapati. Tada prebacite smjesu u drugu posudu i miksajte oko 8 minuta.
Košarice od prhkog tijesta punite kremom od limete i ukrasite dobivenom šaum kremom.
Za još ljepši dojam, šaum kremu možete zagrijati brenerom ili u pećnici pod gornjim grijačem.