sastojci

  • 8 jaja
  • 6 šećera
  • 1 štapić vanilije
  • 1.2 l mlijeka
  • 80 g čokolade sa 70 % kakaa
  • sol po potrebi
  • 1 oštrog brašna

Način pripreme

01

Odvojite žumanjke od bjelanjaka, u bjelanjke dodajte prstohvat soli i utucite u čvrsti snijeg. Mlijeko stavite u lonac, dodajte štapić vanilije iz kojeg ste izvadili sjemenke, dvije žlice šećera i sve zajedno razmutite pjenjačom.

02

Kad mlijeko prokipi smanjite vatru i dodajte oblikovane žličnjake od tučenih bjelanjaka. Kuhajte ih u mlijeku jednu minutu s jedne strane i jednu s druge, ali pazite da ono ne zavrije. Žličnjake izvadite i posušite na ubrusu.

03

Na žumanjke dodajte ostatak šećera, oštro brašno i dobro izmiksajte mikserom. Kipuće mlijeko dodajte u žumanjke miješajući pjenjačom.

04

Smjesu vratite u lonac te na srednjoj vatri kuhajte 2 do 3 minute. Vrlo je bitno da smjesa ne prokuha jer će se zgrušati. Posušene žličnjake od bjelanjaka servirajte u posudu i prelijte ih smjesom od mlijeka i žumanjaka.

05

Pustite da se na sobnoj temperaturi ohladi pola sata, naribajte čokoladu i ohladite u hladnjaku barem 3 sata.

Pripremite šnenokle dan prije posluživanja kako bi se dobro rashladile.

podijeli