sastojci
Tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- 0.5 žličice soli
- 70 g šećera
- 0.5 žličice cimeta
- 7 g suhog kvasca
- 250 ml toplog mlijeka
- 70 g omekšanog maslaca
- 1 jaje
Nadjev:
- 100 g šećera
- 70 g omekšanog maslaca
- 1 žlica cimeta
- naribana korica 1 naranče
Za premazivanje:
- 1 jaje
- žlica, dvije vode
Način pripreme
U malo toplog mlijeka dodajte suhi kvasac i žlicu šećera, dobro promiješajte i ostavite 10 minuta na toplom mjestu. U posudu s brašnom dodajte sol, šećer i cimet, sve promiješajte pa dodajte pripremljeni kvasac, jaje i maslac.
Umijesite glatko, elastično tijesto i ostavite na toplom mjestu oko sat i pol. Kada je tijesto naraslo tanko ga razvaljajte, premažite maslacem i pospite šećerom u koji ste dodali cimet i narančinu koricu.
Zarolajte tijesto dužom stranom pa nožem zarežite tako da dobijete dva kraka tijesta. Isprepletite krakove tijesta, spojite krajeve i formirajte vijenac. Premjestite u lim obložen papirom za pečenje, pokrijte prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi oko 30 minuta. Umutite jaje s malo vode pa premažite vijenac i stavite u ugrijanu pećnicu.
Pecite na 200 °C oko 25 minuta, odnosno dok tijesto ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju.
Nadjevu možete dodati šaku sušenih brusnica i oraha.