Slatka pita od jabuka

sastojci

Za tijesto:

  • 300 g glatkog brašna
  • 150 g maslaca
  • 80 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 žlica hladne vode

Za nadjev:

  • 800 g jabuka
  • 100 g šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 50 g grožđica
  • 0.5 limuna, sok
  • 30 g krušnih mrvica

Za dekoraciju:

  • 50 g čokolade (po želji), naribane ili rastopljene
  • šećer u prahu za posipanje

Način pripreme

01

Priprema tijesta: U zdjeli pomiješajte brašno i šećer, zatim dodajte hladni maslac narezan na kockice. Prstima utrljavajte maslac u brašno dok ne nastane mrvičasta smjesu. Dodajte jaje i žlicu hladne vode te zamijesite glatko tijesto. Oblikujte tijesto u kuglu, omotajte ga prozirnom folijom i stavite u hladnjak na 30 minuta.

02

Priprema nadjeva: Jabuke ogulite i narežite na kockice te ih pomiješajte sa šećerom, cimetom, sokom limuna i grožđicama (ako ih koristite).

03

Sastavljanje pite: Pećnicu zagrijte na 180 °C. Ohlađeno tijesto podijelite na dva dijela. Razvaljajte prvi dio tijesta pa njime obložite dno namašćenog kalupa za pite (promjera 24 cm). Pospite dno krušnim mrvicama kako bi tijekom pečenja upile višak soka iz jabuka. Po tijestu ravnomjerno rasporedite nadjev od jabuka. Razvaljajte drugi dio tijesta pa njime prekrijte nadjev. Ako želite, možete ovo tijesto narezati na trakice pa od njih formirati mrežu preko pite. 

04

Pečenje: Pitu pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 40 - 45 minuta, dok ne postane zlatno smeđa. 

05

Dekoracija: Kad se pita malo ohladi, pospite je šećerom u prahu. Ako želite, pospite po vrhu naribanu čokoladu ili je rastopite pa njome prelijte pitu, za dodatni okus.

Poslužite toplu pitu uz kuglicu sladoleda od vanilije ili hladnu uz šalicu čaja. 

podijeli