Savarin French dessert with apricots and whipped cream. vertical view from above
Copyright (c) 2016 AS Foodstudio/Shutterstock. No use without permission.

Savarin s marelicama

Ukupno trajanje
120
Min

sastojci

  • 7 g suhog kvasca
  • 2 žlice šećera
  • 60 ml toplog mlijeka
  • 2 jaja
  • 1 limun, naribana korica
  • 150 g glatkog brašna
  • 1 prstohvat soli
  • 50 g maslaca, omekšanog
  • 200 g marelica iz kompota
  • 300 ml vrhnja za šlag
  • 1 šaka listova mente

Za kalup:

  • 1 žličica maslaca
  • 1 žlica brašna

Sirup:

  • 250 g šećera
  • 300 ml vode
  • 50 ml limunova soka
  • 2 žlice ruma

Način pripreme

01

Pomiješajte kvasac, šećer i mlijeko u zdjeli i ostavite sa strane 5 minuta.

02

Dodajte jaja, a zatim mikserom s nastavkom za tijesto miješajte dok se smjesa dobro ne sjedini. Dodajte limunovu koricu, brašno i sol pa nastavite miksati još 5-6 minuta, odnosno dok smjesa ne postane glatka i elastična. Pokrijte i ostavite na toplome mjestu 1 sat, dok tijesto ne udvostruči obujam.

03

Potom tijestu postupno dodajte maslac, uz neprestano miješanje, dok smjesa ne postane glatka.

04

Kalup za savarin premažite maslacem i pospite brašnom.

05

Marelice izvadite iz kompota i ostavite da se ocijede.

06

Polovicu ocijeđenih marelica složite u kalup, preko njih izlijte tijesto, pokrijte krpom i ostavite da se diže 30 - 40 minuta.

07

Zagrijte pećnicu na 180 °C.

08

Pecite savarin 25-30 minuta, odnosno dok čačkalica ubodena u sredinu kolača ne izađe čista.

09

Dok se kolač peče, napravite sirup. U lonac stavite vodu i šećer pa kuhajte 5 minuta, odnosno dok se šećer ne rastopi. Maknite s vatre i umiješajte limunov sok i rum.

10

Vrući savarin izbockajte drvenim štapićem za ražnjić i kolač prelijte trećinom sirupa. Kad se sirup upije, žlicom nastavite prelijevati savarin dok ne upije sav sirup. Savarin pažljivo preokrenite na tanjur za posluživanje i ostavite da se potpuno ohladi.

11

Na ohlađeni savarin rasporedite preostale marelice, dodajte listove mente i poslužite s tučenim vrhnjem za šlag.

podijeli