sastojci
- 7 g suhog kvasca
- 2 žlice šećera
- 60 ml toplog mlijeka
- 2 jaja
- 1 limun, naribana korica
- 150 g glatkog brašna
- 1 prstohvat soli
- 50 g maslaca, omekšanog
- 200 g marelica iz kompota
- 300 ml vrhnja za šlag
- 1 šaka listova mente
Za kalup:
- 1 žličica maslaca
- 1 žlica brašna
Sirup:
- 250 g šećera
- 300 ml vode
- 50 ml limunova soka
- 2 žlice ruma
Način pripreme
Pomiješajte kvasac, šećer i mlijeko u zdjeli i ostavite sa strane 5 minuta.
Dodajte jaja, a zatim mikserom s nastavkom za tijesto miješajte dok se smjesa dobro ne sjedini. Dodajte limunovu koricu, brašno i sol pa nastavite miksati još 5-6 minuta, odnosno dok smjesa ne postane glatka i elastična. Pokrijte i ostavite na toplome mjestu 1 sat, dok tijesto ne udvostruči obujam.
Potom tijestu postupno dodajte maslac, uz neprestano miješanje, dok smjesa ne postane glatka.
Kalup za savarin premažite maslacem i pospite brašnom.
Marelice izvadite iz kompota i ostavite da se ocijede.
Polovicu ocijeđenih marelica složite u kalup, preko njih izlijte tijesto, pokrijte krpom i ostavite da se diže 30 - 40 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180 °C.
Pecite savarin 25-30 minuta, odnosno dok čačkalica ubodena u sredinu kolača ne izađe čista.
Dok se kolač peče, napravite sirup. U lonac stavite vodu i šećer pa kuhajte 5 minuta, odnosno dok se šećer ne rastopi. Maknite s vatre i umiješajte limunov sok i rum.
Vrući savarin izbockajte drvenim štapićem za ražnjić i kolač prelijte trećinom sirupa. Kad se sirup upije, žlicom nastavite prelijevati savarin dok ne upije sav sirup. Savarin pažljivo preokrenite na tanjur za posluživanje i ostavite da se potpuno ohladi.
Na ohlađeni savarin rasporedite preostale marelice, dodajte listove mente i poslužite s tučenim vrhnjem za šlag.