Salenjaci
sastojci
Sastojci za tijesto
- 1 l mlijeka
- 1 kocka kvasca
- 1 kg brašna
- 1 žlica soli
- 500 g svinjskog sala
Sastojci za punjenje
- 1 šalica mljevenih oraha
- džem od marelice
Način pripreme
01
- U 100 ml toplog mlijeka stavite kvasac, žličicu šećera, dobro promiješajte i ostavite da se diže 10 do 15 minuta odnosno dok se kvasac ne aktivira.
02
- Preostalo mlijeko, brašno, aktivirani kvasac i sol zamijesite u glatko tijesto i ostavite ga na toplom 45 minuta da se diže.
03
- Svinjsko salo sameljite u mašini za meso ili u multipraktiku.
04
- Tijesto tanko razvaljajte i po cijeloj površini namažite jednu trećinu sala.
05
- Preklopite tijesto na sljedeći način: prvo preklopite lijevu stranu prema unutra do sredine, a zatim preklopite desnu stranu preko nje. Sad preklopite gornju i donju stranu. Stavite u hladnjak na 30 min.
06
- Tijesto ponovno razvaljajte i po cijeloj površini stavite još jednu trećinu sala. Preklopite i ponovno ohladite. Ponovite ovaj korak još jednom.
07
- Tijesto razvaljajte (debljine 1 cm) i izrežite na kvadrate 8x8 cm, napunite pekmezom i mljevenim orasima, preklopite dva suprotna kraja, spojite šire krajeve u oblik kiflice.
08
- Složene salenjake ostaviti da odstoje 15 do 20 minuta prije pečenja.
09
- Slagati ih na lim za pečenje, pazeći da između njih ostavite razmak da se rašire i peći ih na 200 °C oko 20 minuta ili dok ne porumene.
10
- Još vruće posipajte šećerom u prahu i poslužite.