Salenjaci

Ukupno trajanje
180
Min

sastojci

Sastojci za tijesto

  • 1 l mlijeka
  • 1 kocka kvasca
  • 1 kg brašna
  • 1 žlica soli
  • 500 g svinjskog sala

Sastojci za punjenje

  • 1 šalica mljevenih oraha
  • džem od marelice

Način pripreme

01
  1. U 100 ml toplog mlijeka stavite kvasac, žličicu šećera, dobro promiješajte i ostavite da se diže 10 do 15 minuta odnosno dok se kvasac ne aktivira.
02
  1. Preostalo mlijeko, brašno, aktivirani kvasac i sol zamijesite u glatko tijesto i ostavite ga na toplom 45 minuta da se diže.
03
  1. Svinjsko salo sameljite u mašini za meso ili u multipraktiku.
04
  1. Tijesto tanko razvaljajte i po cijeloj površini namažite jednu trećinu sala.
05
  1. Preklopite tijesto na sljedeći način: prvo preklopite lijevu stranu prema unutra do sredine, a zatim preklopite desnu stranu preko nje. Sad preklopite gornju i donju stranu. Stavite u hladnjak na 30 min.
06
  1. Tijesto ponovno razvaljajte i po cijeloj površini stavite još jednu trećinu sala. Preklopite i ponovno ohladite. Ponovite ovaj korak još jednom.
07
  1. Tijesto razvaljajte (debljine 1 cm) i izrežite na kvadrate 8x8 cm, napunite pekmezom i mljevenim orasima, preklopite dva suprotna kraja, spojite šire krajeve u oblik kiflice.
08
  1. Složene salenjake ostaviti da odstoje 15 do 20 minuta prije pečenja.
09
  1. Slagati ih na lim za pečenje, pazeći da između njih ostavite razmak da se rašire i peći ih na 200 °C oko 20 minuta ili dok ne porumene.
10
  1. Još vruće posipajte šećerom u prahu i poslužite.
podijeli