Easter Cake - Russian and Ukrainian Traditional Kulich, Paska Easter Bread. Selective focus. Decorated with frosting and strawberries. Place for text.
© Copyright (c) 2017 Shutterstock. No use without permission.

Ruski uskrsni kolač

Ukupno trajanje
120
Min
min

sastojci

  • 500 g brašna
  • 3 jaja
  • 150 g maslaca
  • 40 g svježeg kvasca
  • 100 g šećera
  • 150 ml mlijeka
  • 75 g grožđica
  • 100 g kandiranog voća
  • 50 g sjeckanih badema
  • 3 vanilin šećera
  • 50 g maslaca za mazanje tijesta i kalupa
  • 1 žumanjak
  • 1 limun
  • 180 g šećera u prahu
  • 20 g kiselog vrhnja (20 % mliječne masti)
  • 400 g jagoda
  • jestive ukrasne perlice

Način pripreme

01

Namrvite kvasac u malo toplog mlijeka uz dodatak žlice šećera i brašna, ostavite pokriveno na toplom desetak minuta. U zdjelu stavite 2/3 brašna, dodajte kvasac, omekšani maslac, jaja i mlijeko, zamijesite tijesto, oblikujte kuglu, premažite je s malo rastopljenog maslaca, ostavite u hladnjaku preko noći.

02

Ujutro premijesite tijesto uz dodatak preostale trećine brašna, ostavite na toplom da se diže 30 minuta, umijesite grožđice, kandirano voće i sjeckane bademe.

03

Kalup premažite maslacem, pospite krušnim mrvicama, prebacite tijesto i ostavite da se digne iznad ruba kalupa. Kolač izvana premažite razmućenim žumanjkom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 160 °C oko 45 minuta.

04

Dok se kolač hladi pripremite glazuru. Prosijte šećer u prahu, umiješajte ga u kiselo vrhnje, na kraju umiješajte 2 žlice limunova soka, ujednačite smjesu. Premažite ohlađen kolač pripremljenom glazurom, pospite crvenim perlicama, završite svježim jagodama.

podijeli