sastojci
- 500 g brašna
- 3 jaja
- 150 g maslaca
- 40 g svježeg kvasca
- 100 g šećera
- 150 ml mlijeka
- 75 g grožđica
- 100 g kandiranog voća
- 50 g sjeckanih badema
- 3 vanilin šećera
- 50 g maslaca za mazanje tijesta i kalupa
- 1 žumanjak
- 1 limun
- 180 g šećera u prahu
- 20 g kiselog vrhnja (20 % mliječne masti)
- 400 g jagoda
- jestive ukrasne perlice
Način pripreme
Namrvite kvasac u malo toplog mlijeka uz dodatak žlice šećera i brašna, ostavite pokriveno na toplom desetak minuta. U zdjelu stavite 2/3 brašna, dodajte kvasac, omekšani maslac, jaja i mlijeko, zamijesite tijesto, oblikujte kuglu, premažite je s malo rastopljenog maslaca, ostavite u hladnjaku preko noći.
Ujutro premijesite tijesto uz dodatak preostale trećine brašna, ostavite na toplom da se diže 30 minuta, umijesite grožđice, kandirano voće i sjeckane bademe.
Kalup premažite maslacem, pospite krušnim mrvicama, prebacite tijesto i ostavite da se digne iznad ruba kalupa. Kolač izvana premažite razmućenim žumanjkom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 160 °C oko 45 minuta.
Dok se kolač hladi pripremite glazuru. Prosijte šećer u prahu, umiješajte ga u kiselo vrhnje, na kraju umiješajte 2 žlice limunova soka, ujednačite smjesu. Premažite ohlađen kolač pripremljenom glazurom, pospite crvenim perlicama, završite svježim jagodama.