Easter Cake - Russian and Ukrainian Traditional Kulich, Paska Easter Bread. Selective focus. Decorated with frosting and strawberries. Place for text.
Copyright (c) 2017 Shutterstock. No use without permission.

Ruski uskrsni kolač

Ukupno trajanje
120
Min
min

sastojci

  • 500 g brašna
  • 3 jaja
  • 150 g maslaca
  • 40 g svježeg kvasca
  • 100 g šećera
  • 150 ml mlijeka
  • 75 g grožđica
  • 100 g kandiranog voća
  • 50 g sjeckanih badema
  • 3 vanilin šećera
  • 50 g maslaca za mazanje tijesta i kalupa
  • 1 žumanjak
  • 1 limun
  • 180 g šećera u prahu
  • 20 g kiselog vrhnja (20 % mliječne masti)
  • 400 g jagoda
  • jestive ukrasne perlice

Način pripreme

01

Namrvite kvasac u malo toplog mlijeka uz dodatak žlice šećera i brašna, ostavite pokriveno na toplom desetak minuta. U zdjelu stavite 2/3 brašna, dodajte kvasac, omekšani maslac, jaja i mlijeko, zamijesite tijesto, oblikujte kuglu, premažite je s malo rastopljenog maslaca, ostavite u hladnjaku preko noći.

02

Ujutro premijesite tijesto uz dodatak preostale trećine brašna, ostavite na toplom da se diže 30 minuta, umijesite grožđice, kandirano voće i sjeckane bademe.

03

Kalup premažite maslacem, pospite krušnim mrvicama, prebacite tijesto i ostavite da se digne iznad ruba kalupa. Kolač izvana premažite razmućenim žumanjkom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 160 °C oko 45 minuta.

04

Dok se kolač hladi pripremite glazuru. Prosijte šećer u prahu, umiješajte ga u kiselo vrhnje, na kraju umiješajte 2 žlice limunova soka, ujednačite smjesu. Premažite ohlađen kolač pripremljenom glazurom, pospite crvenim perlicama, završite svježim jagodama.

podijeli