sastojci
- 210 g glatkog brašna
- 15 g kakaa u prahu
- 1 žličica praška za pecivo
- 120 g maslaca
- 200 g šećera
- 2 jaja
- 120 ml mlaćenice
- 1 žlica octa
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- na vrh žličice crvene prehrambene boje (u gelu)
Način pripreme
Zagrijte pećnicu na 180 °C . Kalup za kruh veličine 21,6 cm x 11,5 cm namastite maslacem ili ga obložite papirom za pečenje.
U jednoj zdjeli sjedinite sve suhe sastojke. Pomiješajte brašno, kakao prah i prašak za pecivo.
U drugoj zdjeli pomiješajte mokre sastojke. Koristeći samostojeći mikser ili električni mikser, na srednjoj do visokoj brzini, izmiksajte maslac, šećer i crvenu prehrambenu boju dok smjesa ne postane kremasta, 3 - 4 minute. Zatim umiješajte jedno po jedno jaje sobne temperature.
Smanjite brzinu miksera pa u smjesu umiješajte mlaćenicu i ocat.
Nastavite miksati laganom brzinom i postupno dodajte suhu smjesu s brašnom. Miksajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Izlijte dobiveno tijesto u pripremljeni kalup za kruh i pecite ga 50 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe čista.
Izvadite štrucu iz pećnice i ostavite da se hladi u kalupu 30 minuta do sat vremena, a potom je premjestite na rešetku da se potpuno ohladi.