sastojci
Za tijesto:
- 500 g brašna
- 7 g suhog kvasca
- 50 g šećera
- 0.5 žličice soli
- 200 ml mlijeka,mlakog
- 50 g maslaca (rastopljenog)
- 2 jaja
Za nadjev:
- 3 jabuke srednje veličine, oguljene i narezane na male kocke
- 100 g smeđeg šećera
- 2 žličice cimeta
- 50 g rastopljenog maslaca
Za preljev:
- 150 g šećera u prahu
- 3-4 žlice mlijeka
Način pripreme
U zdjeli pomiješajte brašno, suhi kvasac, šećer i sol. Dodajte mlako mlijeko, rastopljeni maslac i jaja. Umijesite glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke pa ga pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplome mjestu 1 sat da mu se volumen udvostruči.
U zdjeli pomiješajte narezane jabuke, smeđi šećer i cimet. Rastopite maslac i ostavite ga sa strane.
Nakon što se tijesto digne, razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini u oblik pravokutnika debljine oko 1 cm. Premažite ga rastopljenim maslacem, a zatim po njemu ravnomjerno rasporedite smjesu jabuka, šećera i cimeta. Tijesto narežite na trake, a zatim na manje pravokutnike.
Pravokutnike slažite uspravno, jedan uz drugi, u kalup za kuglof ili okrugli kalup za tortu. Pokrijte čistom krpom i ostavite da se tijesto diže još 20 minuta. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 180 °C. Pecite kolač 35 - 40 minuta, dok ne poprimi zlatno smeđu boju.
Pripremite preljev. U manjoj zdjeli miješajte šećer u prahu i mlijeko dok ne dobijete glatku smjesu.
Kad izvadite pečeni kolač iz pećnice, ostavite ga da se hladi 10 minuta, a potom ga prelijte pripremljenim preljevom i poslužite.