sastojci
Tijesto:
- 200 ml mlijeka
- 150 g brašna
- 100 g maslaca
- 4 jaja
- 1 žlica šećera
- 0.5 žličice soli
Krema:
- 3 žumanjka
- 1 vanilin šećer
- 1 bourbon vanilin šećer
- 40 g škrobnog brašna
- 500 ml mlijeka
- 5 žlica šećera
- 300 ml vrhnja za šlag
Glazura:
- 200 g čokolade za kuhanje
- 150 ml slatkog vrhnja
- 3 žlice maslinova ulja
Način pripreme
Maslac i brašno svijetlo zapržite i maknite s vatre. Mlijeko, šećer i sol zakipite pa uz stalno miješanje (da ne nastanu grudice) prelijte preko maslaca i brašna. Vratite na vatru 1 - 2 minute, miješajte dok se ne prestane lijepiti.
Maknite s vatre i ostavite 10 minuta da se hladi, dodajte jedno po jedno jaje i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Ohladite do kraja i punite smjesom dresir-vrećicu.
Pećnicu prethodno zagrijte na 200 °C, tijesto štrcajte na dno posude prekriveno masnim papirom. Pecite 10 - 15 minuta da tijesto dobije zlatnožutu boju. Profiterole ohladite i odrežite im vrh.
Pjenasto umutite žumanjke, šećer, oba vanilin šećera i škrobno brašno. Smjesu prelijte kipućim mlijekom, vratite na vatru i miješajući kuhajte 2 - 3 minute.
Zgusnutu kremu ohladite pa u nju rahlo umiješajte tučeno slatko vrhnje. Kremu stavite u dresir-vrećicu i punite profiterole, poklopite ih odrezanim vrhovima. Prelijte glazurom od otopljene čokolade, slatkog vrhnja i maslinova ulja.
Ako želite, prije posluživanja dekorirajte listićima mente.