sastojci
- 6 jabuka podjednake veličine
- 3 žlice šećera
- 0.5 žličice cimeta
- 0.5 žličice škrobnog brašna
- 2 žlice vode
- 1 žličica maslaca
Za tijesto:
- 180 g glatkog brašna
- 100 g hladnog maslaca
- 1 žlica šećera u prahu
- 2 žlice hladne vode
Za premazivanje:
- 1 jaje
- 1 žlica vode
- 1 žličica šećera
Način pripreme
Umijesite prhko tijesto. Pomiješajte brašno i šećer u prahu, dodajte hladni maslac narezan na kockice i prstima ga utrljajte u brašno. Dodajte hladnu vodu i kratko mijesite dok se svi sastojci ne sjedine.
Tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta. Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte i izrežite na uske trake. Jabuke operite. Četiri jabuke izdubite, koštice bacite, a ostatak izrežite na kockice.
Preostale dvije jabuke očistite, ogulite i isto narežite na kockice. Narezane jabuke stavite u lonac, dodajte šećer, cimet i maslac te promiješajte i kuhajte 5 minuta. Dodajte škrobno brašno pomiješano s vodom i kuhajte još minutu.
Ovom smjesom nadjenite pripremljene izdubljene jabuke i na vrh svake stavite rešetku od prhkog tijesta. Umutite jaje s malo vode i kistom premažite tijesto, pospite šećerom i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite oko 30 minuta na 180 °C.
Tijesto je potrebno vrlo kratko mijesiti i dobro ohladiti kako bi nakon pečenja bilo savršeno prhko.