sastojci
Tijesto:
- 300 g oštrog brašna
- 200 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- 0.5 praška za pecivo
- Ribana korica limuna
- maslac, oštro brašno za kalup
Nadjev:
- 600 g crnog grožđa
- 120 g šećera
- 100 g mljevenih keksa (Petit Beurre ili McVitie’s)
- 1 žumanjak za premazivanje tijesta
Način pripreme
Zamijesite prhko tijesto od svih navedenih sastojaka, razvaljajte ga između dvaju komada prozirne folije na debljinu 1 cm pa izrežite dva kruga za kalup promjera 28 cm.
Kalup premažite maslacem i pospite oštrim brašnom.
Jedan krug tijesta neka bude 2 cm veći, prebacite ga u kalup, obložite njime stranice kalupa pa ga izbodite vilicom.
Pokrijte aluminijskom folijom, povrh dodajte suhi grah i pecite u predgrijanoj pećnici 10-12 minuta na 170 °C.
U međuvremenu odvojite bobe grožđa s peteljke, izvadite im koštice, pomiješajte sa šećerom i mljevenim keksima.
Maknite grah i foliju s tijesta, rasporedite nadjev, pokrijte drugim krugom tijesta, vratite u pećnicu i pecite još 15 minuta.
Razmutite žumanjak s dvije-tri žlice vode, premažite pitu i pecite još 15 minuta.