Pita s crnim grožđem

Ukupno trajanje
60
Min
min

sastojci

Tijesto:

  • 300 g oštrog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje
  • 0.5 praška za pecivo
  • Ribana korica limuna
  • maslac, oštro brašno za kalup

Nadjev:

  • 600 g crnog grožđa
  • 120 g šećera
  • 100 g mljevenih keksa (Petit Beurre ili McVitie’s)
  • 1 žumanjak za premazivanje tijesta

Način pripreme

01

Zamijesite prhko tijesto od svih navedenih sastojaka, razvaljajte ga između dvaju komada prozirne folije na debljinu 1 cm pa izrežite dva kruga za kalup promjera 28 cm.

02

Kalup premažite maslacem i pospite oštrim brašnom.

03

Jedan krug tijesta neka bude 2 cm veći, prebacite ga u kalup, obložite njime stranice kalupa pa ga izbodite vilicom.

04

Pokrijte aluminijskom folijom, povrh dodajte suhi grah i pecite u predgrijanoj pećnici 10-12 minuta na 170 °C.

05

U međuvremenu odvojite bobe grožđa s peteljke, izvadite im koštice, pomiješajte sa šećerom i mljevenim keksima.

06

Maknite grah i foliju s tijesta, rasporedite nadjev, pokrijte drugim krugom tijesta, vratite u pećnicu i pecite još 15 minuta.

07

Razmutite žumanjak s dvije-tri žlice vode, premažite pitu i pecite još 15 minuta.

podijeli