sastojci
Beze kore:
- 6 bjelanjaka
- 250 g šećera u prahu
- 1 prstohvat soli
- 1.2 kg jagoda
- 60 g šećera
- 1 naranča
- 7-8 listića svježe metvice
Način pripreme
Zagrijte pećnicu na 220 °C. Bjelanjke smiksajte uz dodatak malo soli u čvrst snijeg. Dodajte šećer u prahu i nastavite miksati. Dobiveni snijeg prebacite u slastičarsku vrećicu pa naštrcajte na masni papir na limu 8 krugova. Stavite u pećnicu, smanjite temperaturu na 130 °C i sušite oko 50 minuta.
U međuvremenu očistite jagode, odvojite 250 g, a ostalo narežite na manje komade. Iscijedite naranču. Šećer stavite u široku posudu na jaku vatru, ne miješajte, nego samo tresite posudu lijevo-desno. Dobiveni karamel zalijte narančinim sokom, pustite da prokuha i karamel se otopi.
Dodajte narezane jagode, kuhajte na laganoj vatri 5 minuta pa usitnite štapnim mikserom i ohladite. Preostale jagode prerežite popola. Rasporedite preljev od jagoda na ohlađene beze kore, ukrasite svježim jagodama i listićima metvice te poslužite.
Poželjno je da su jagode mekše kako bi se lakše raskuhale.