Paris-brest s tučenim vrhnjem i bobičastim voćem


sastojci

  • 250 ml vode
  • 100 g maslaca
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica šećera
  • 150 g glatkog brašna
  • 4 jaja
  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 mahuna vanilije
  • 100 g malina
  • 100 g borovnica
  • šećer u prahu

Način pripreme

01

Za tijesto zakuhajte vodu s maslacem, solju i šećerom. Kad je prokuhala, a maslac se otopio, umiješajte glatko brašno i kuhajte na srednjoj vatri. 

02

Stalno miješajte dok se tijesto ne skupi u kuglu, izgubi miris sirovog brašna, ne dobije sjaj i ne odvoji se od posude. Miješajte par minuta da se prohladi. Zatim dodajte jedno po jedno jaje i miksajte. Na kraju trebate dobiti čvrstu i sjajnu smjesu. 

03

Kuhano tijesto stavite u dresir vrećicu sa širokim okruglim nastavkom. Na jedan komad papira za pečenje iscrtajte krug promjera 16 cm, a na drugi 12 cm. Unutar kruga, prateći liniju, iscrtajte debeljuškasti krug tijesta te ga iznutra podebljajte još jednom linijom tijesta. 

04

Pecite tijesto u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C dok ne dobije lijepu, jednoličnu zlatno-smeđu boju. Pustite da se krugovi tijesta ohlade. 

05

Za kremu istucite slatko vrhnje sa sastruganom mahunom vanilije u laganu kremastu smjesu, umiješajte šećer. 

06

Veći krug tijesta prerežite na pola, napunite tučenim slatkim vrhnjem, pospite bobičastim voćem, poklopite, pospite šećerom u prahu. Isto učinite s manjim krugom tijesta i položite ga na veći te pospite šećerom u prahu. Poslužite odmah.

Kremu od vanilije možete ‘začiniti’ s malo kave ili omiljenog likera.

podijeli

Proizvodi iz recepta