
sastojci
Podloga:
- 150 g mljevenog keksa
- 1 žlica kakaa
- 2 žlice mlijeka
- 2 žlice voćnog likera
- 60 g maslaca
Nadjev:
- 500 ml slatkog vrhnja
- 200 g kremastog sira
- 100 g šećera u prahu
- 100 g bijele čokolade
- naribana korica 1 limuna
- sok ½ limuna
- 1 mljevena želatina (10 g)
Preljev s trešnjama:
- 300 g trešanja (bez koštica)
- 60 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice likera od višanja
- 1 žlica škrobnog brašna
Način pripreme
Metalne prstene (6 – 8 komada) visine najmanje 8 cm i Ø 8 – 10 cm premažite uljem i posložite u posudu prekrivenu papirom za pečenje.
Mljevenom keksu dodajte mlijeko i liker pa dobro promiješajte. Zatim dodajte zagrijani maslac, opet promiješajte pa smjesu rasporedite u metalne prstene. Dobro je utisnite žlicom da dobijete podlogu, a zatim držite u hladnjaku pola sata.
Za kremu, prvo želatinu prelijte s 5 žlica hladne vode i ostavite 10 minuta da nabubri. Kremasti sir i šećer izmiješajte pa dodajte naribanu koricu limuna, sok limuna, slatko vrhnje i, miješajući, čokoladu otopljenu na vodenoj kupelji. Na kraju, uz miješanje, dodajte na laganoj vatri otopljenu želatinu pa dobivenu kremu ulijte u pripremljene kalupe. Držite ih u hladnjaku najmanje 2 sata prije nego što ih izvadite iz kalupa.
Trešnjama dodajte šećer, vanilin šećer, liker, nekoliko žlica vode i zagrijte, uz miješanje. Kuhajte nekoliko minuta da se šećer otopi pa umiješajte škrobno brašno razmućeno u malo vode. Kratko prokuhajte da dobijete kremasti umak i da trešnje zadrže oblik. Preljev ohladite i prelijte preko parfe tortica.
Proizvodi iz recepta
