sastojci
Biskvit:
- 6 jaja
- 120 g šećera
- 80 g oštrog brašna
- 20 g kakaa u prahu
- 60 g čokolade u prahu
- 1 prstohvat soli
Parfe krema:
- 3 žumanjka
- 60 g šećera
- 150 ml mlijeka
- 1 vanilin šećer
- 200 g namaza od lješnjaka
- 300 g vrhnja za šlag
- 3 lista želatine
Karamel:
- 200 g šećera
- 200 ml mlijeka
- 200 ml vrhnja za šlag
Ganache:
- 150 g čokolade sa 72 % kakaa
- 50 ml vrhnja za šlag
- 20 ml maslinovog ulja
- 150 g slanog kikirikija
Način pripreme
Odvojite bjelanjke i tucite ih u snijeg uz dodatak prstohvata soli.
Pjenasto miksajte žumanjke i šećer desetak minuta, dodajte brašno pomiješano s kakaom i čokoladom u prahu, a na kraju špatulom umiješajte snijeg.
U kalup stavite papir za pečenje, ulijte biskvit i pecite ga 10-12 minuta na 170 °C.
Provjerite biskvit čačkalicom, iz tijesta mora izaći suha.
Dok se biskvit hladi, napravite kremu.
Listove želatine namočite u hladnu vodu.
Pjenasto na pari istucite žumanjke, šećer, vanilin šećer i mlijeko.
Kad krema dosegne 82 °C, maknite je s vatre, dodajte ocijeđene listove želatine i miješajte da se želatina otopi, a krema ohladi.
U kremu potom umiješajte namaz od lješnjaka i ohladite je na 20 °C.
Istucite vrhnje za šlag i umiješajte u ohlađenu kremu.
Vratite biskvit u kalup za tortu, premažite ga kremom i odložite u hladnjak da se krema stegne. Za karamel, stavite šećer u široku posudu debljeg dna i karamelizirajte do željene boje.
Zalijte mješavinom mlijeka i vrhnja pa miješajte da se karamel otopi.
Kad se krema stegnula, prelijte tortu karamelom.
Za ganache, zagrijte vrhnje za šlag, dodajte natrganu čokoladu, miješajte da se čokolada otopi, a na kraju umiješajte žlicu maslinovog ulja.
Tortu prije posluživanja ukrasite ganachem i slanim kikirikijem.