sastojci
Čokoladna glazura:
- 300 g čokolade za kuhanje
- 30 g maslaca
- 4 žlice suncokretovog ulja
Biskvit:
- 4 jaja
- 150 g šećera
- 80 – 100 g glatkog brašna
- 50 maslaca (rastopljenog)
- 2 žlice kakao praha
- 1 prašak za pecivo
- 1 žličica soli
- 20 ml ruma
Za parfe:
- 600 g pečene propasirane buče
- 20 g želatine u prahu
- 100 ml mlijeka
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 800 ml vrhnja za šlag
- 200 g šećera
- 100 g prženih očišćenih sjemenki buče
Način pripreme
Za biskvit, odvojite bjelanjak od žumanjka, u žumanjke dodajte šećer, maslac i kakao, mikserom dobro izmiješajte, na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo. Mikserom izmiješajte, dodajte sol i rum te čvrsto tučenog pola bjelanjka, rahlo ga umutite u smjesu od žumanjaka i nakon toga dodajte drugu polovicu bjelanjaka, također rahlo umiješajte.
Stavite u kalup za tortu kojem ste dno obložili papirom za pečenje. Biskvit pecite 40 minuta na 180 °C. Kad je biskvit pečen pustite da se malo ohladi i nožem prerežite popola tako da je spreman za punjenje.
Za parfe, raspolovite buču i izvadite sjemenke pa prerežite još jednom napola i pecite u pećnici sat vremena na 180 °C. Pustite da se buča ohladi pa ju usitnite u pire i propasirajte kroz cjedilo. Želatinu namočite u 3 žlice vode, pustite da se otopi.
1 žumanjak i jaje pjenasto umutite sa šećerom, posebno u posudi ugrijte 400 ml vrhnja za šlag i 100 ml mlijeka. Mlijeko i vrhnje ne smiju prokipiti, kad je ugrijano na 90 °C postupno ulijevajte u žumanjke i šećer koje ste pjenasto umutili.
Dok je krema topla dodajte u nju želatinu uz miješanje, 100 g prženih bučinih nasjeckanih sjemenki i pustite da se smjesa malo prohladi, dodajte pire od buče i na kraju umiješajte čvrsto tučeni šlag od 400 ml vrhnja. U kalup za tortu gdje je polovica biskvita prelijte parfe od buče i poklopite ostatkom biskvita, stavite u hladnjak na 2 sata da se rashladi i stisne želatina.
Dok se torta hladi, otopite čokoladu i maslac na pari uz miješanje, kad je čokolada otopljena maknite s vatre i dodajte 4 žlice ulja, promiješajte i čokoladnu glazuru prelijte preko torte. Tortu možete ukrasiti prženim sjemenkama buče i listićima mente.
Nabubrenu želatinu uvijek dodajte u tople kreme kako bi se dobro rasporedila.