Parfe torta od buče s čokoladnim preljevom

sastojci

Čokoladna glazura:

  • 300 g čokolade za kuhanje
  • 30 g maslaca
  • 4 žlice suncokretovog ulja

Biskvit:

  • 4 jaja
  • 150 g šećera
  • 80 – 100 g glatkog brašna
  • 50 maslaca (rastopljenog)
  • 2 žlice kakao praha
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 20 ml ruma

Za parfe:

  • 600 g pečene propasirane buče
  • 20 g želatine u prahu
  • 100 ml mlijeka
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 800 ml vrhnja za šlag
  • 200 g šećera
  • 100 g prženih očišćenih sjemenki buče

Način pripreme

01

Za biskvit, odvojite bjelanjak od žumanjka, u žumanjke dodajte šećer, maslac i kakao, mikserom dobro izmiješajte, na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo. Mikserom izmiješajte, dodajte sol i rum te čvrsto tučenog pola bjelanjka, rahlo ga umutite u smjesu od žumanjaka i nakon toga dodajte drugu polovicu bjelanjaka, također rahlo umiješajte.

02

Stavite u kalup za tortu kojem ste dno obložili papirom za pečenje. Biskvit pecite 40 minuta na 180 °C. Kad je biskvit pečen pustite da se malo ohladi i nožem prerežite popola tako da je spreman za punjenje. 

03

Za parfe, raspolovite buču i izvadite sjemenke pa prerežite još jednom napola i pecite u pećnici sat vremena na 180 °C. Pustite da se buča ohladi pa ju usitnite u pire i propasirajte kroz cjedilo. Želatinu namočite u 3 žlice vode, pustite da se otopi.

04

1 žumanjak i jaje pjenasto umutite sa šećerom, posebno u posudi ugrijte 400 ml vrhnja za šlag i 100 ml mlijeka. Mlijeko i vrhnje ne smiju prokipiti, kad je ugrijano na 90 °C postupno ulijevajte u žumanjke i šećer koje ste pjenasto umutili. 

05

Dok je krema topla dodajte u nju želatinu uz miješanje, 100 g prženih bučinih nasjeckanih sjemenki i pustite da se smjesa malo prohladi, dodajte pire od buče i na kraju umiješajte čvrsto tučeni šlag od 400 ml vrhnja. U kalup za tortu gdje je polovica biskvita prelijte parfe od buče i poklopite ostatkom biskvita, stavite u hladnjak na 2 sata da se rashladi i stisne želatina.

06

Dok se torta hladi, otopite čokoladu i maslac na pari uz miješanje, kad je čokolada otopljena maknite s vatre i dodajte 4 žlice ulja, promiješajte i čokoladnu glazuru prelijte preko torte. Tortu možete ukrasiti prženim sjemenkama buče i listićima mente.

Nabubrenu želatinu uvijek dodajte u tople kreme kako bi se dobro rasporedila. 

podijeli