sastojci
Sastojci za tijesto
- 600 g glatkoga brašna
- 1 paket svježeg kvasca
- 100 g šećera
- 120 g maslaca
- 250 ml mlijeka
- 2 jaja
- soli
Sastojci za punjenje
- 400 g mljevenih oraha
- 70 g šećera
- 180 ml mlijeka
Dodatno
- maslac za premazivanje
- šećer u prahu za posipanje
Način pripreme
01
- Na radnu podlogu stavite brašno pa rukom oblikujte udubinu u sredini. Dodajte jaja, sol, maslac, kvasac, toplo mlijeko i šećer. Pustite da se kvasac aktivira, nekih pet minuta. Mijesite nekoliko minuta dok ne dobijete glatko i mekano tijesto.
02
- Ostavite tijesto da ‘odmara’ na toplom mjestu jedan sat ili dok ne udvostruči svoju veličinu.
03
- Tijesto razvaljajte u pravokutnom obliku tankom 1 centimetar.
04
- Za nadjev je potrebno miješati orahe i šećer i preliti ih vrućim mlijekom. Dobro promiješajte kako bi se mlijeko upilo.
05
- Na cijelu količinu tijesta rasporedite nadjev, a zatim zarolajte tijesto u štrucu, počevši od šire strane. Neka se zarolana štruca diže još pola sata.
06
- Štrucu premažite rastopljenim maslacem i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C na 40 minuta. Po želji, kada je orahnjača gotova i već malo prohlađena, možete ju posipati sa šećerom u prahu.
07
- Poslužiti još toplo.