Orehnjača

Ukupno trajanje
150
Min

sastojci

Sastojci za tijesto

  • 600 g glatkoga brašna
  • 1 paket svježeg kvasca
  • 100 g šećera
  • 120 g maslaca
  • 250 ml mlijeka
  • 2 jaja
  • soli

Sastojci za punjenje

  • 400 g mljevenih oraha
  • 70 g šećera
  • 180 ml mlijeka

Dodatno

  • maslac za premazivanje
  • šećer u prahu za posipanje

Način pripreme

01
  1. Na radnu podlogu stavite brašno pa rukom oblikujte udubinu u sredini. Dodajte jaja, sol, maslac, kvasac, toplo mlijeko i šećer. Pustite da se kvasac aktivira, nekih pet minuta. Mijesite nekoliko minuta dok ne dobijete glatko i mekano tijesto.
02
  1. Ostavite tijesto da ‘odmara’ na toplom mjestu jedan sat ili dok ne udvostruči svoju veličinu.
03
  1. Tijesto razvaljajte u pravokutnom obliku tankom 1 centimetar.
04
  1. Za nadjev je potrebno miješati orahe i šećer i preliti ih vrućim mlijekom. Dobro promiješajte kako bi se mlijeko upilo.
05
  1. Na cijelu količinu tijesta rasporedite nadjev, a zatim zarolajte tijesto u štrucu, počevši od šire strane. Neka se zarolana štruca diže još pola sata.
06
  1. Štrucu premažite rastopljenim maslacem i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C na 40 minuta. Po želji, kada je orahnjača gotova i već malo prohlađena, možete ju posipati sa šećerom u prahu.
07
  1. Poslužiti još toplo.
podijeli