sastojci
- 150 g glatkog brašna
- 100 g heljdinog brašna
- 2 grančice timijana
- 30 g šećera
- korica 1 limuna
- 350 ml punomasnog mlijeka
- prstohvat soli
- 7 grama kvasca
- 1 jaje
- maslac za pečenje
- šećer u prahu i borovnice za serviranje
- grančice timijana
Način pripreme
100 ml mlijeka zagrijte da bude mlako. Umiješajte šećer i kvasac, pokrijte i ostavite sa strane da se smjesa zapjeni.
Zatim u zdjelu dodajte ostatak mlijeka, brašno, jaje, koricu limuna, listiće timijana koje ste sitno nasjeckali, sol i smjesu s kvascem te dobro promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite nekih sat vremena da se smjesa digne.
Na jako zagrijanoj tavi otopite maslac. Kad je maslac vruć, stavljajte po jednu žlicu smjese da dobijete male palačinke. Čim se ispeku s donje strane, pažljivo ih okrenite na drugu i ispecite do kraja.
Servirajte obilno posute šećerom u prahu, uz borovnice i grančice timijana.
Poffertjes se tradicionalno peku u specifičnoj tavi s polukružnim utorima.