Nizozemske mini palačinke (poffertjes)

sastojci

  • 150 g glatkog brašna
  • 100 g heljdinog brašna
  • 2 grančice timijana
  • 30 g šećera
  • korica 1 limuna
  • 350 ml punomasnog mlijeka
  • prstohvat soli
  • 7 grama kvasca
  • 1 jaje
  • maslac za pečenje
  • šećer u prahu i borovnice za serviranje
  • grančice timijana

Način pripreme

01

100 ml mlijeka zagrijte da bude mlako. Umiješajte šećer i kvasac, pokrijte i ostavite sa strane da se smjesa zapjeni. 

02

Zatim u zdjelu dodajte ostatak mlijeka, brašno, jaje, koricu limuna, listiće timijana koje ste sitno nasjeckali, sol i smjesu s kvascem te dobro promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite nekih sat vremena da se smjesa digne. 

03

Na jako zagrijanoj tavi otopite maslac. Kad je maslac vruć, stavljajte po jednu žlicu smjese da dobijete male palačinke. Čim se ispeku s donje strane, pažljivo ih okrenite na drugu i ispecite do kraja. 

04

Servirajte obilno posute šećerom u prahu, uz borovnice i grančice timijana.

Poffertjes se tradicionalno peku u specifičnoj tavi s polukružnim utorima.

podijeli

Proizvodi iz recepta