sastojci
Tijesto
- 600 g brašna
- 300 g maslaca
- 2 jaja
- 0.5 žlice octa
- 0.5 žličica soli
Krema
- 400 ml slatkog vrhnja
- 200 ml mlijeka
- 170 g šećera
- 5 žumanjaka
- 2 vanilin šećera
- 100 g maslaca
- 30 ml konjaka
- 2 žlice škrobnog brašna
- 130 g nasjeckanih oraha (lješnjaka ili badema)
- 3 žlice fino nasjeckane čokolade
Način pripreme
Maslac sobne temperature narežite na listiće i stavite u brašno. Dodajte sol, jaja i ocat te oko 200 ml vode. Zamijesite elastično tijesto i ostavite pokriveno na sobnoj temperaturi da odstoji 15 minuta.
Tijesto podijelite na 12 do 14 dijelova i oblikujte kuglice. Na pobrašnjenoj podlozi tanko razvaljajte svaki komad pa prebacite na papir za pečenje. Možete ih valjati i na papiru za pečenje.
Tijesta izbodite vilicom i pecite svaki 8 do 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 °C tako da lagano posmeđe po rubovima. Kad se ohlade, pečene kore izrežite na veličinu kalupa za torte da sve budu podjednake. Ostatke sačuvajte.
Za kremu žumanjke i šećer pjenasto izmiješajte. Slatko vrhnje i mlijeko zagrijte do vrenja, dodajte vanilin šećer, maknite s vatre, pa pripremljene žumanjke dodajte postupno uz miješanje.
Vratite na laganu vatru i uz miješanje zagrijavajte da se krema zgusne, ali ne zakuha jer će tada postati grudasta. Maknite s vatre i izlijte u drugu posudu.
U malo ohlađenu kremu umiješajte pjenasto izmiješan maslac i konjak pa stavite u hladnjak da se dobro ohladi.
Nasjeckane orahe pomiješajte sa smrvljenim ostacima kora. Slažite tortu tako da koru premažete kremom, pospete orasima, pa stavite koru i tako dok ne potrošite sastojke. Zadnju koru premažite kremom, pospite orasima i čokoladom. Ostavite tortu nekoliko sati u hladnjaku prije posluživanja.
Konjak možete zamijeniti i nekim drugim alkoholnim pićem.