sastojci
Tijesto:
- 300 g oštrog brašna
- 0.5 praška za pecivo
- 200 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- ribana korica limuna
- 1 jaje
Nadjev:
- 400 g jabuka
- 300 ml soka od jabuka
- 40 g pudinga od vanilije
- 40 g šećera
- sok 1 limuna
- 200 g čokolade sa 72 % kakaa
- 200 ml vrhnja za šlag
- 1 čili papričica
- 40 g šećera u prahu
- 2-3 listića svježe mente
Način pripreme
Zamijesite tijesto od svih navedenih sastojaka, razvaljajte ga između 2 komada prozirne folije na debljinu 3 – 4 mm, izrežite 12 krugova malo većih od kalupa.
Kalupe namažite maslacem, obložite tijestom, izbodite tijesto vilicom, pokrijte aluminijskom folijom, dodajte suhi grah i pecite 10 – 15 minuta na 180 °C. U međuvremenu ogulite i očistite jabuke, narežite na ploške, pokapajte limunovim sokom. Zamutite puding sa šećerom i malo jabučnog soka.
Jabuke i preostali sok kuhajte 2 – 3 minute, dodajte razmućeni puding i skuhajte do kraja. Maknite grah i foliju s pečenog tijesta, ulijte puding i pustite da se stegne. Zagrijte vrhnje za šlag, dodajte natrganu čokoladu, maknite s vatre, miješajte da se čokolada otopi.
Prelijte mini tartove čokoladom, pustite da se hladi. Izrežite komadiće ljute papričice. Tartove pospite šećerom u prahu, dekorirajte čili papričicom i sjeckanim listićima mente, poslužite.
Da bi tijesto ostalo hrskavo, nemojte ga dugo mijesiti ili sve sastojke kratko izmiksajte u blenderu.