Linzer torta s jagodama


sastojci

  • 240 g brašna
  • 240 g mljevenih badema
  • 240 g maslaca
  • 140 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prstohvat soli
  • 1 limun, naribana korica
  • 300 g pekmeza od jagoda
  • 500 g svježih jagoda
  • 1 žumanjak

Način pripreme

01

Stavite u posudu šećer, vanilin šećer, naribanu koricu limuna i sol pa promiješajte. Dodajte komadiće maslaca i jaje i miksajte. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i mljevene bademe i dodajte u umućeni maslac i šećer pa zamijesite tijesto. Oblikujte od tijesta kuglu, omotajte je prozirnom folijom i odložite u hladnjak na sat vremena.

02

Jagode očistite, operite, osušite i narežite na ploške. Ohlađeno tijesto podijelite u dva dijela: jedan veći, a jedan manji. Razvaljajte veći dio tijesta tako da bude otprilike 3 cm veći od kalupa pa ga prenesite u kalup, obložite tijestom i rubove kalupa pa odrežite višak. Tijesto premažite pekmezom i po njemu posložite ploške jagoda. Razvaljajte preostalo, manje tijesto i razrežite ga na trake debljine 2 cm i isprepletite ih preko nadjeva oblikujući „rešetku“, kao što vidite na slici. Zalijepite rubove tijesta i premažite „rešetku“ žumanjkom razmućenim s malo vode . Pecite približno 40 minuta u pećnici na 180 °C.

Tijesto razvaljajte između dva komada prozirne folije, a potom maknite gornju foliju i pomoću donje folije prebacite tijesto u kalup za pečenje.

podijeli

Proizvodi iz recepta