sastojci
Sastojci za tijesto:
- 240 g brašna
- 240 g mljevenih badema
- 240 g maslaca
- 140 g šećera u prahu
- 1 jaje
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 1 prstohvat soli
- 1 limun, naribana korica
Sastojci za nadjev:
- 300 g pekmeza od jagoda
- 500 g svježih jagoda
- 1 žumanjak
Način pripreme
Stavite u posudu šećer, vanilin šećer, naribanu koricu limuna i sol pa promiješajte. Dodajte komadiće maslaca i jaje i miksajte. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i mljevene bademe i dodajte u umućeni maslac i šećer pa zamijesite tijesto. Oblikujte od tijesta kuglu, omotajte je prozirnom folijom i odložite u hladnjak na sat vremena.
Jagode očistite, operite, osušite i narežite na ploške. Ohlađeno tijesto podijelite u dva dijela: jedan veći, a jedan manji. Razvaljajte veći dio tijesta tako da bude otprilike 3 cm veći od kalupa pa ga prenesite u kalup, obložite tijestom i rubove kalupa pa odrežite višak. Tijesto premažite pekmezom i po njemu posložite ploške jagoda. Razvaljajte preostalo, manje tijesto i razrežite ga na trake debljine 2 cm i isprepletite ih preko nadjeva oblikujući „rešetku“, kao što vidite na slici. Zalijepite rubove tijesta i premažite „rešetku“ žumanjkom razmućenim s malo vode . Pecite približno 40 minuta u pećnici na 180 °C.
Tijesto razvaljajte između dva komada prozirne folije, a potom maknite gornju foliju i pomoću donje folije prebacite tijesto u kalup za pečenje.