Limun pita s meringueom

Ukupno trajanje
65
Min
min

sastojci

Za tijesto

  • 210 g glatkog brašna
  • 2 žlice šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 120 g maslaca

Za kremu

  • 5 limuna
  • 30 g škrobnog brašna
  • 3 žumanjka
  • 2 jaja
  • 150 g šećera
  • 100 g maslaca

Za meringue

  • 3 bjelanjka
  • 1 žličica škrobnog brašna
  • 150 g šećera

Način pripreme

01

Brašnu dodajte sol, šećer i promiješajte. Dodajte maslac, jaje, hladnu vodu i zamijesite glatko tijesto. Zamotajte ga u plastičnu foliju i ostavite da odstoji u hladnjaku pola sata. 

02

Potom tijesto tanko razvaljajte i stavite u kalup za pite (Ø 23 cm) tako da prekrije i rub posude. Višak tijesta maknite i na više mjesta nabodite ga vilicom. Prekrijte tijesto papirom za pečenje i uspite grah (ili rižu) da tijesto zadrži oblik tijekom pečenja. 

03

Pecite oko 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 °C. Maknite papir s grahom i pecite tijesto još pet minuta, a potom ga ohladite. 

04

Za kremu iscijedite sok limuna i dodajte vode da dobijete 250 ml tekućine. Odvojite nekoliko žlica i u tome razmutite škrobno brašno. U posudu stavite šećer, naribanu koricu limuna, maslac i sok limuna. Zagrijte na laganoj vatri do vrenja i da se šećer otopi te umiješajte pripremljeno škrobno brašno. 

05

Maknite s vatre, umiješajte jaja i žumanjke pjenasto umućene. Vratite na vatru i, uz miješanje, zagrijavajte da se krema počne zgušnjavati. Kremu ostavite da se malo ohladi pa je nanesite na tijesto. 

06

Stavite u pećnicu zagrijanu na 190 °C i pecite 10 minuta i potom ostavite da se ohladi. 

07

Meringue pripremite tako da šećer i 70 ml vode zagrijete da se šećer otopi. Kada dobijete gladak sirup, ulijte ga postupno, uz miješanje, u bjelanjke istučene u čvrst snijeg. Na kraju umiješajte škrobno brašno. 

08

Pjenicu nanesite na kremu, žlicom načinite valove i stavite u pećnicu zagrijanu na 170 °C. Pecite oko 10 minuta da po površini postane zlatne boje. Pitu možete poslužiti dok je meringue još topao ili je dobro ohladite u hladnjaku.

Za pjenicu od bjelanjaka istucite bjelanjke u čvrst snijeg, postupno umiješajte šećer u prahu i na kraju škrobno brašno.​

podijeli

Proizvodi iz recepta