sastojci
Za tijesto
- 210 g glatkog brašna
- 2 žlice šećera u prahu
- prstohvat soli
- 1 jaje
- 120 g maslaca
Za kremu
- 5 limuna
- 30 g škrobnog brašna
- 3 žumanjka
- 2 jaja
- 150 g šećera
- 100 g maslaca
Za meringue
- 3 bjelanjka
- 1 žličica škrobnog brašna
- 150 g šećera
Način pripreme
Brašnu dodajte sol, šećer i promiješajte. Dodajte maslac, jaje, hladnu vodu i zamijesite glatko tijesto. Zamotajte ga u plastičnu foliju i ostavite da odstoji u hladnjaku pola sata.
Potom tijesto tanko razvaljajte i stavite u kalup za pite (Ø 23 cm) tako da prekrije i rub posude. Višak tijesta maknite i na više mjesta nabodite ga vilicom. Prekrijte tijesto papirom za pečenje i uspite grah (ili rižu) da tijesto zadrži oblik tijekom pečenja.
Pecite oko 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 °C. Maknite papir s grahom i pecite tijesto još pet minuta, a potom ga ohladite.
Za kremu iscijedite sok limuna i dodajte vode da dobijete 250 ml tekućine. Odvojite nekoliko žlica i u tome razmutite škrobno brašno. U posudu stavite šećer, naribanu koricu limuna, maslac i sok limuna. Zagrijte na laganoj vatri do vrenja i da se šećer otopi te umiješajte pripremljeno škrobno brašno.
Maknite s vatre, umiješajte jaja i žumanjke pjenasto umućene. Vratite na vatru i, uz miješanje, zagrijavajte da se krema počne zgušnjavati. Kremu ostavite da se malo ohladi pa je nanesite na tijesto.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 190 °C i pecite 10 minuta i potom ostavite da se ohladi.
Meringue pripremite tako da šećer i 70 ml vode zagrijete da se šećer otopi. Kada dobijete gladak sirup, ulijte ga postupno, uz miješanje, u bjelanjke istučene u čvrst snijeg. Na kraju umiješajte škrobno brašno.
Pjenicu nanesite na kremu, žlicom načinite valove i stavite u pećnicu zagrijanu na 170 °C. Pecite oko 10 minuta da po površini postane zlatne boje. Pitu možete poslužiti dok je meringue još topao ili je dobro ohladite u hladnjaku.
Za pjenicu od bjelanjaka istucite bjelanjke u čvrst snijeg, postupno umiješajte šećer u prahu i na kraju škrobno brašno.